Debljate se za blagdane? Evo kako izbjeći nakupljanje kilograma

Foto: Press

KOLIKO god se trudimo preko blagdana voditi računa o pravilnoj prehrani, ipak je unos hrane veći nego uobičajenih dana. Zato se debljamo tijekom Božića, a poslije se borimo skinuti nakupljene kilograme. 

Srećom, postoje neki jednostavni, znanstveno potkrijepljeni trikovi za blagdansku sezonu koji će vam pomoći da proslavite blagdane uz hranu koju volite bez većeg utjecaja na vašu težinu, piše Science Alert. 

Jedite zdrave grickalice prije izlaska

Istraživanja pokazuju kako zdrave grickalice mogu utjecati na osjećaj sitosti i smanjiti glad i ukupan unos kalorija. Najveći osjećaj sitosti ima hrana s visokom dozom proteina i vlakana zato što se duže probavlja i po tome nam je glad utažena duže vremena. Stoga uživajte u šačici orašastih plodova, jogurtu ili porciji humusa prije nego krenete van.

Preskočite napitke s niskim udjelom ugljikohidrata i uživajte u svojim omiljenim jelima u umjerenim količinama

Istraživanje je pokazalo da 15 posto onih koji piju pivo s niskim udjelom ugljikohidrata piju više piva nego inače jer vjeruju da je zdravije za njih. Tipični lager ili pivo sadržavat će manje od 1.5 grama ugljikohidrata na 100 ml, dok varijanta s niskim udjelom ugljikohidrata može biti u rasponu od 0.5 grama do 2.0 grama. Kalorije u pićima potječu od samog alkohola, a ne od sadržaja ugljikohidrata. Sljedeći put kad krenete naručivati, razmislite o količini alkohola koju pijete, a ne o ugljikohidratima. Pazite da pijete puno vode između pića.

Jako dobro planirajte svoj božićni šoping hrane

Prije nego što odete u supermarket, napravite detaljan plan obroka i popis za kupovinu te ne zaboravite provjeriti imate li neke stvari već u smočnici i hladnjaku. Kad kupujete, provjerite sve cijene. Također provjerite cijene proizvoda koji se prodaju na različite načine i na različitim mjestima, poput orašastih plodova koje sami uzmete ili pakiranih opcija.

Ne preskačite doručak na Božić

Svi smo bili u iskušenju preskočiti ili pojesti mali doručak na božićno jutro kako bismo mogli jesti više kasnije. Ali ovaj plan neće uspjeti kada sjednete za ručak gladni, prejedete se i shvatite da ste zapravo pojeli mnogo više kalorija nego što ste "uštedjeli". Istraživanja pokazuju da niskokalorični ili mali doručak tijekom dana dovodi do pojačanog osjećaja gladi, posebno apetita za slatkišima.

Ono što jedete za doručak na božićno jutro također je jednako važno – odabir prave hrane pomoći će vam da upravljate svojim apetitom i izbjegnete iskušenje da pretjerate kasnije tijekom dana.

Pročitajte više