Degradiran svećenik jer je u crkvi dopustio snimanje spota koji je uznemirio katolike

Screenshot: YouTube

Katolički svećenik Jamie Gigantiello, koji je zaređen 1995. godine, degradiran je nakon što je dopustio da se u njegovoj crkvi snima glazbeni spot bivše Disneyjeve zvijezde Sabrine Carpenter.

Za svoju pjesmu Feather Carpenter je plesala oko oltara u crnoj haljini od tila, okružena pastelnim ljesovima muškaraca koji su "umrli" ranije u spotu. Spot je objavljen za Noć vještica, a prikupio je 11 milijuna pregleda, ali i razbjesnio neke vjernike.

Nakon što je spot privukao puno pažnje i kritika katolika, svećenik Gigantiello suočava se sa strašnim posljedicama jer je dopustio njegovo snimanje. Biskupija Brooklyn izrazila je šok, osudila korištenje crkve kao seta i pokrenula je istragu.

"Biskup Robert Brennan je zgrožen onim što je snimljeno u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Brooklynu. Župa nije slijedila biskupijsku politiku u vezi sa snimanjem na crkvenom posjedu, što uključuje pregled scena i scenarija", piše u priopćenju biskupije.

Svećeniku oduzete sve administrativne dužnosti

Biskup Brennan je predvodio "popravnu misu" u crkvi nakon njezina navodnog oskvrnuća. Misi je nazočilo oko 50 ljudi koji su, kaže glasnogovornik biskupije, bili uzrujani zbog onog što se dogodilo. 

Nedugo nakon mise monsinjor Gigantiello je degradiran. Oduzete su mu sve administrativne dužnosti i smijenjen je s položaja vikara za razvoj biskupije Brooklyn. Svećenik se nakon toga ispričao u objavi na Facebook stranici crkve, nazvavši glazbeni video "sramotnim prikazom".

Objavljuje Our Lady of Mount Carmel- AnnunciationUtorak, 7. studenoga 2023.

Traži oprost, a novac od videa će donirati

Producentska kuća navodno nije točno najavila kakav spot će se snimati. Svećenik je objasnio kako mu se lokalna filmska ekipa obratila tražeći mjesto gdje bi "postavili produkciju sa Sabrinom Carpenter" i da, nakon što je pretražio internet, nije otkrio ništa upitno o pjevačici te je dao ekipi odobrenje za korištenje crkve kao seta.

"U želji dodatnog ojačavanja veze između mladih kreativnih umjetnika, koji čine velik dio ove zajednice i župe, pristao sam na snimanje nakon što opća pretraga o pjevačici nije otkrila ništa upitno", napisao je Gigantiello.

Gigantiello se ispričao te je obećao da će zaradu od videa donirati Centru za podršku ženama Bridge To Life, centru za kriznu trudnoću u New Yorku. "Nedvojbeno je da su mnogi uznemireni zbog ovoga što se dogodilo, ali ne više od mene. Tražim da po uzoru na Kristovo oproštenje nađete mogućim oprostiti moj propust u ovoj nesretnoj stvari", napisao je.

Pročitajte više