Denis je slijep, ima autizam i epilepsiju, a nastupao je s Halidom i Bocellijem

Foto: Nova TV

NASTUP 20-godišnjeg Denisa Barte iz Sarajeva, koji je u Supertalentu otpjevao Oprosti mi pape Olivera Dragojevića, osvojio je žiri showa, ali i gledatelje.

Denis se rodio u Italiji, gdje su njegovi roditelji tada živjeli, tri mjeseca prerano sa svega 535 grama, a sa samo osam dana morao je operirati srce. Kad je imao 40 dana, bio je potpuno slijep. Od druge godine bori se s epilepsijom, a u četvrtoj mu je dijagnosticiran autizam. Iako se ne može služiti rukama u svakodnevnim aktivnostima, Denis svira klavijature te mu glazba uvelike pomaže da se izrazi.

"Ti si jedno potpuno drugačije biće od svih nas, na jednom raskošnijem i duhovnijem nivou", rekla mu je Martina nakon što se uspjela sabrati od suza.

Denis inače svira na ulicama Sarajeva, na Ferhadiji.

"On kada izađe, kada svira za publiku, on se napuni adrenalinom. Vjerujte mi, 3, 3 i pol sata svira bez pauze. Pjesma za pjesmom. Jer to obožava. Zaista Denis se trudi, baš se trudi iz petnih žila da se bavi tom muzikom. Jer on svaki dan sve više i više voli tu muziku. Znači ne stagnira niti pada sa željom da se bavi muzikom nego se njegova želja povećava", rekao je lani za RTL njegov otac Nebojša.

Kad je imao samo četiri godine, gostovao je na koncertu Andree Bocellija u Veroni.

"Andrea je pjevao ‘O sole mio’, a Denis je svirao pored njega. A kako je došlo do toga? Pa jednostavno zato što je Denis išao u jedan centar u Padovi, gdje su bila slijepa djeca predškolska. I tamo je došao Andrea Bocelli i donio je neku donaciju centru. I onda je čuo, Denis je bio stalno za klavirom. Mi čak nismo ni znali. Samo kada smo došli rekli su nam: bio je Andrea i to je bilo to", rekao je Nebojša.

Svojim talentom osvojio je i Halida Bešlića.

Pročitajte više