Devet najsmješnijih kopija holivudskih filmova

U MNOGIM zemljama diljem svijeta, a ni mi nismo iznimka, autorska prava su smijurija i redovito se krše, bez ikakvih sankcija. Rezultat toga su razne kopije i plagijati koji kradljivcima donose lijep novac, a u ovom slučaju i dobro  nasmiju publiku. Zemlje poput Turske, Brazila i Indije napravile su pravi biznis proizvodeći vlastite kopije holivudskih blockbustera koji se snimaju sukladno lokalnoj kulturi i vrijednostima. Najčešće autori tih kopija nisu nikad vidjeli originalan film, nego su samo čuli za njega, a rezultat su bizarne trash verzije turskog "Egzorcista", indijskog "Supermana" i brazilskih "Ratova zvijezda".

Turski "Egzorcist"

Nije poznato zašto su Turci imali potrebu napraviti svoju verziju jednog od najpoznatijih horora svih vremena, ali film "Seytan" nije nimalo zastrašujuć te si je autor uzeo slobodu i uveo neke nove likove. Poput Djeda Mraza. Radnja gotovo ne postoji, jer na filmu likovi samo bulje jedni u druge dok u pozadini svira naslovna pjesma originalnog "Egzorcista". Poznata scena u kojoj se opsjednuta djevojčica baca po krevetu zamijenjena je valjanjem po krevetu, a vrtnja glave prikazana je neuspjelim "vizualnim efektom" u kojemu se glumica polako okreće iza obezglavljene lutke.

Indijski "Superman"

Poput većine bolivudskih filmova, ovdje je u prvom planu ples u šarenim kostimima koji se izvodi uz iritantnu glazbu dok je Superman u drugom planu. Riječ je o komediji u kojoj je glavni lik mršavi štreber s kostimom kućne izrade. Vrhunac specijalnih efekata je prikaz Supermanova leta koji je prikazan nepomičnom siluetom superjunaka namontiranom na pomičnu snimku zgrada.

Turski "Batman"

U "Betmenu" glavni junaci nose duge gaće i umjesto u batmobilu, voze se u prašnjavoj nosiljci ulicama turskog Gothama. Postoji i turski Robin, ali ne postoji turski Joker, već samo bikini djevojke koje plešu. Umjesto Batmanova soundtracka puštena je naslovna pjesma iz filmova o Jamesu Bondu koja svira na izlizanoj traci. I za razliku od američke verzije, ovdje glavni junak uopće nema problem s ubijanjem negativaca.

Indijski "Moj rođak Vinny"

Za razliku od ostalih kopija, ovaj film se može ponositi titulom "službenog remakea". Fox je tužio producente filma "Banda Yeh Bindaas Hai" koji su plagirali film "Moj rođak Vinny" te su oni nakon toga otkupili prava. Naravno film obiluje scenama plesa, a lik glavne tužiteljice glumi indijska ljepotica u oskudnoj odjeći.

Turski "Spiderman"

Maštovitim Turcima vjerojatno je lik Spidermana bio predosadan pa su u ovaj film uključili i neke druge junake poput Captain Americe i meksičkog heroja El Santa. Spiderman je zločinac koji prisiljava hrčke da jedu ljudske oči i odrubljuje ženama glave s brodskim propelerom. Usput ubija mafijaškog šefa koji se bavi krivotvorenjem. Captain America i Spiderman u filmu imaju cure koje ih cijelo vrijeme prate u njihovim pustolovinama.

Turski "Star Trek"

Šiljouhi Spock i feminizirani Kirk te još nekoliko Star Trek likova su tu, ali s time prestaje svaka sličnost s originalom. Uz njih u filmu se još pojavljuje turski komični lik Turist Ömer, Bigfoot koji mijenja oblik te vojska nauljenih muških plesača. Sva sreća da nema Klingonaca u filmu, jer tko zna kako bi izgledali s tamnim brkovima.

Brazilski "Ratovi zvijezda"

Naslov ove verzije u slobodnom prijevodu znači "Skitnice i planet rata", jer su glavni likovi brazilski komedijaši "skitnice" koji izvode glupave štoseve, a od originalnih likova tu su Darth Vader i Chewbacca. Film je snimljen prije nego je originalna verzija "Ratova zvijezda" došla u kina i postala je pravi hit, jer gledatelji nisu znali da je riječ o parodiji.

Turski "E.T."

"Badi" ima zaplet sličan onom u Spielbergovu hitu, samo ovdje vanzemaljac ima zgužvani kostim koji je uvijek okružen dimom, čak i u scenama snimanima na otvorenom. Za razliku od originala gdje vladini znanstvenici udruže snage s vojskom kako bi E.T.-a ulovili i stavili u šator s kisikom, u turskoj verziji vanzemaljca jednostavno bace u prtljažnik automobila.

Turski "Ratovi zvijezda"

"Dünyayı Kurtaran Adam" ili u slobodnom prijevodu "Čovjek koji je spasio svijet" uglavnom se sastoji od scena svemirskih bitaka s tek kojim usputnim "nesvemirskim" kadrom. Lucasovi likovi vjerojatno nisu bili dovoljno maštoviti za turske filmaše pa su ovdje svoje mjesto našli i ninje, lutke, zombiji i kosturi na konjima, a glavni junak zadnjih 20 minuta filma skače uokolo na trampolinu. Nastavak filma snimljen je 2006.

Pročitajte više