Devet stvari koje zaposlenici restorana nikada ne bi naručili tamo gdje rade

Screenshot: YouTube / Foto: GIPHY

TEK kada počnu raditi u restoranima, brojni zaposlenici shvate kako neke stvari, ali i hrana, nisu uvijek ono što očekujete da će biti. Također, kako imaju pristup kuhinji, često saznaju žalosnu istinu iza nekih jela koja su dosad rado naručivali pa ih od sada u potpunosti izbjegavaju. Osoblje nekoliko restorana za Reader's Digest otkrilo je devet stvari koje nikada više ne bi naručili čak ni na mjestu na kojem rade.

Određene namirnice na baru sa salatama

"Stvari kao što su zelena salata i svježe povrća svakodnevno se zamjenjuju, ali one manje popularne, poput graha i repe, često se ne zamjenjuju više od jednom tjedno (ako i toliko). S nekim namirnicama, poput maslina i kiselih krastavaca, rečeno mi je da svježije bacim na vrh, kako bi ispod mogle biti one stare nekoliko mjeseci. Grozno!" priča konobar Chris P.

Kocke leda

"Ljudi ne znaju kako se rijetko čiste strojevi za led i izvana i iznutra. Na mnogim mjestima na kojima sam radila mlaznice se skidaju, namaču u izbjeljivaču i brišu izvana svakoga dana, ali vjerojatno su prošle godine od kada je aparat isključen i očišćen iznutra. Vidjela sam strojeve za led s crnom plijesni, prljavštinom pa čak i žoharima u njima. Ne volim vodu sobne temperature, ali radije bih je pila nego riskirala gadnu infekciju", kaže zaposlenica restorana Torie T.

Limun

"Konobari bi uvijek rezali limun danima prije i samo ga stavili u veliku zdjelu da stoji dok se ne potroši. Nikad nisu prali voće koje su koristili, nisu čak ni redovito prali ruke. Ponekad bi čak pokupili stol nakon gostiju, a limun izbacili iz čaše nazad u zdjelu s narezanim kriškama", prisjeća se Heather H.

Pire krumpir

"Postoji razlog zašto je pire krumpir u restoranu tako dobar - to je sami maslac! Kunem se da restoran u kojem radim koristi omjer krumpira i maslaca 50:50. Svaka porcija je zapravo cijeli štapić maslaca. Ukusan je, ali nakon što sam vidio kako se pravi, ne mogu ga više jesti. Svaki put kad mušterija naruči pire krumpir, žalim njegove arterije."

Dekoracije za jela

"Većina ljudi ionako ne jede dekoracije na tanjuru, ali moram reći da sam toliko puta vidjela kako kuhar uzima list kelja ili bilo čega drugoga s vraćenog tanjura i baca ga na novi koji izlazi van mušteriji. Imamo jedno jelo koje dolazi sa žličicom skute sa strane. Ako ga se ne dotakne na jednom tanjuru, kuhar će ga prebaciti na sljedeći, a tek na kraju večeri odlazi u kantu za smeće", otkriva zaposlenik restorana Ashton L.

Kruh

"Kako su dijete s niskim udjelom ugljikohidrata postale popularne, dobivamo natrag puno košarica s netaknutim kruhom ili im nedostaje samo komad ili dva. Kad se žurimo, jednostavno ga malo ljepše rasporedimo i nosimo do sljedeće mušterije. Ako doista želite kruh, naručite ga drugačije izrezanog ili cijelu pogačicu, tako ćete dobiti svjež kruh koji nitko prije vas nije dirao", savjetuje konobar Pietro K.

Tjestenina sa sirom

"Tjestenina sa sirom na našem dječjem meniju je doslovno spravljena iz vrećice. Smiješno je što svi dive kako je nevjerojatna naša tjestenina sa sirom, to je jedno od najpopularnijih jela kod nas. Naravno, sviđa se i meni ali ako ju poželim jesti, istu takvu si mogu spremiti kod kuće za manje od 10 kuna. Definitivno je ne bih naručio u restoranu kad postoji toliko mnogo boljih opcija!" kaže djelatnik Shihi R.

Miješana salata

"Iako su neke od najpopularnijih stavki na našem meniju salate, nikad ih ne jedem. Žena koja pravi salate za naš restoran miješa ih rukama - to bi inače bilo okej da barem nosi rukavice. Vidjela sam ju kako liže prste i grebe se po vlasištu pa onda miješa salatu za gosta. Užas!" otkriva Kirsten C.

Prženi krumpirići

"Prije nego sam počela raditi na svom sadašnjem poslu, obožavala sam pržene krumpiriće. Sad vidim kako rijetko mijenjaju ulje za prženje i previše su mi se zgadili da bih ih pojela. Svježe ulje za prženje je zlaćane boje, a kod nas u restoranu se isto koristi sve dok ne postane tamno smeđe poput ulja koje se stavlja u automobil. Smrad se osjeti čim uđete u kuhinju", priča Emmaleigh T.

Pročitajte više