Dileri sa Zrća smislili novi način prodaje droge: "Ako lajkaš na Instagramu..."

Video: Katarina Šapina/Index

"750 KUNA za kokain, 350 za ketamin. Porukom na Snapchatu su mi poslali cijene droge", ispričale su mi tri Britanke koje su se proteklog tjedna našle na Zrću zbog jednog festivala.

"Da, i preko Instagrama, ali i WhatsAppa. Koriste društvene mreže. Objaviš na Instagramu da si na festivalu pa ti pošalju poruku. Pitaju želimo li... Vrlo je jednostavno nabaviti drogu", potvrdila su njezinu priču dva Britanca koja sam srela nešto kasnije tog dana na ulicama Novalje.

Najjednostavnija stvar na Zrću - nabavljanje droge

Na Zrću je najjednostavnija stvar nabaviti drogu, tvrde partijaneri sa Zrća. Dileri su ove godine pronašli nove načine da dopru do onih koji opijate traže. Rade to preko društvenih mreža. Ako lajkate objavu festivala koji se odvijaju na Zrću ili objavite fotografiju s njih, dileri će vam u inbox poslati ponudu. 

"Pilule, kokain, ketamin...", nabrajaju mladi Britanci ponudu na Zrću. Nema čega nema, reklo bi se. "Nude nam svakih pet minuta", kažu.

Mnogo njih ispričalo mi je da su im drogu ponudili čim su stigli u Novalju i to taksisti. "Pitaju te želiš li prijevoz pa ako kažeš da ne želiš, onda te pitaju želiš li nešto drugo. Drže drogu ispod sjedala", objasnio mi je jedan mladi Škot koji mi je odmah i naglasio da je sve ponude odbio. S naglaskom na "sve" jer je takvih ponuda imao jako puno.

"Voze se mopedima, dijele čak i poslovne kartice", objašnjavaju mladi partijaneri. Djevojke mi objašnjavaju da im u klubovima često prilaze muškarci i nude drogu. Ista stvar im se događa i izvan klubova, na plaži.

Nije im čudno ni vidjeti drogiranu osobu na Zrću. "Vidjela sam jučer jednu uništenu osobu, zubi su mu bili izbijeni. Ne želim da droga to i meni učini", objašnjava mi jedna mlada Britanka zašto joj ne pada na pamet koristiti droge iako su joj na Zrću dostupne na svakom koraku.

Jesu li dileri Hrvati ili stranci, pitam ih. "Hrvati, domaći ljudi. U autima su, na mopedima, voze taksije. Lokalci su to", govori mi većina njih. 

Ništa se nije promijenilo od prošle godine, ponuda je samo dostupnija

Prošle godine ispred jednog kluba na Zrću ubijen je 26-godišnji Britanac, a do sukoba je došlo zbog preprodaje droge. Policija je nakon toga izjavila da provodi istragu o tome je li na najpopularnijoj hrvatskoj plaži bilo dilanja droge. Mi smo se i prošle godine među mladim Britancima raspitali o dilanju droge na Zrću.

I tad su nam govorili da je dostupna na svakom koraku. Čini se da se ove godine stvari nisu nimalo promijenile, već su samo napredovale - droga im je danas još dostupnija, a dileri su se prebacili čak i na društvene mreže.

>>>Britanci nam otkrili koju drogu uzimaju na Zrću i tko je prodaje: "Za vrećicu mu je dala da je dira"<<<

"Uzimam svu drogu koje se mogu dočepati", rekao mi je prošle godine bez oklijevanja odmah u Novalji jedan Britanac. "Ketamin, mandy, tablete, kokain, trava... Sve sam uzeo na Zrću", nabrajao mi je kad sam ga upitala koju je drogu konzumirao na Zrću.

Turisti koji su ove godine partijali na Zrću nešto su opreznije govorili o drogama, a većina njih je tvrdila da se ne drogira. Tek su neki, vidno pod utjecajem opijata, pred kamerom priznali da konzumiraju drogu. "Šmrkao sam kokain s prijateljeve guze", rekao mi je u kasnim noćnima satima na Zrću jedan Britanac, a prijatelj je potvrdio njegovu priču.

>>>Pokazuju gole grudi, šmrču koku... Proveli smo noć s partijanerima na Zrću<<<

Dok prolazite plažom Zrće, marihuana se osjeti na svakom koraku. 

Plin smijavac

Čak i oni koji ne koriste ilegalne opijate na Zrću koriste jedan koji je u Hrvatskoj zasad legalan. Riječ je o dušikovom oksidu, poznatijem kao plin smijavac. Riječ je o plinu koji se može pronaći u medicini kao anestetik i ugostiteljstvu kao potisni plin za šlag. 

Plin iz balona konzumiraju čak i dok voze automobile, a odbačene ampule mogu se pronaći na svakom koraku pa tako čak i pokraj dječjeg igrališta u Novalji. 

>>>Zrće puno opasnog plina: Partijaneri se fiksaju na dječjem igralištu i dok voze<<<

Kutije s ampulama plina mogu se legalno kupiti na štandovima, u klubovima pa čak i u trgovinama u Novalji. Cijena na Zrću je 350 kuna za kutiju s 24 ampule, a na ulazu u klubove stoje natpisi da se plin i baloni mogu kupiti unutra.

Mnogi od njih balone ne ispuštaju iz ruku pa troše i više od kutije dnevno. Dok čekaju ukrcaj na party brod, ampule plina trpaju gdje god stignu - u badiće, ruksake, torbe... Ako uzmete u obzir da obilazak na party brodu traje tek oko tri sata, postane vam jasno koliko plina smijavca turisti na Zrću zapravo troše.

"24 punjača za šlag, deserte, pjene, umake i juhe. Koristiti samo prema uputama. Ne koristiti za ništa drugo osim za navedene svrhe. Ne udisati! Zlouporaba može biti štetna i opasna po zdravlje", stoji u opisu na kartonskoj kutiji u kojoj se prodaju ampule. 

Dušikov oksid osim euforije može izazvati i blage halucinacije, a pretjerana upotreba povećava opasnost od nesvjestice. Može izazvati i povraćanje, glavobolje ili pospanost. Naravno, kao i druge slične supstance, u kombinaciji s pretjeranom količinom alkohola ili droga može izazvati i teže posljedice.

"Smijavac sam po sebi nije baš tako smiješna droga. Ona je možda smiješna onome tko je konzumira. Radi se o anestetiku koji izaziva sve one simptome koje izaziva dušični oksid kao anestetik", rekao je prije nekoliko dana u Dnevniku Nove TV Mario Bertina, bivši šef PNUSKOK-a koji ove godine brine o sigurnosti na Zrću.

"Po meni i po onome što kažu stručnjaci u svijetu, a rekao je i dr. Bagarić, plin je vrlo opasan. I nakon prve konzumacije i nakon 20. konzumacije može izazvati komu, srčani udar, moždani udar itd.", dodao je.

Hoće li se stvari na Zrću ikada promijeniti, teško je tvrditi ili nagađati, no sudeći prema pričama turista, zasad se mijenjaju jedino na način da droga postaje još dostupnija i još prisutnija...

Pročitajte više