Dobili ste ovakvu WhatsApp ili SMS poruku? Nemojte ni slučajno kliknuti na nju

Foto: Shutterstock

Sigurnosna tvrtka McAfee nedavno je objavila studiju o porukama koje predstavljaju prevaru. Izvješće upozorava korisnike pametnih telefona i navodi sedam opasnih tipova poruka koje kriminalci šalju SMS-om ili WhatsAppom kako bi hakirali uređaje ili ukrali novac. Na njih se, kako ističe portal Gadgets Now, nikako ne smije kliknuti.

"Osvojili ste nagradu"

U poruci o iznenadnoj nagradi može pisati i što je navodno osvojeno. Pritom postoji vjerojatnost od 99 posto da je primljena poruka prevara i da je namijenjena krađi.

Lažne ponude za posao

Poruka o ponudi ili obavijesti za posao također može biti opasna. Važno je znati da nijedna profesionalna tvrtka neće komunicirati WhatsApp ili SMS porukama. 

Upozorenja iz banke s linkovima

Poruke upozorenja banke primljene putem SMS-a ili WhatsAppa u kojima se od korisnika traži da pristupe linku su prevarantske. Njihov cilj je ukrasti novac.

Informacije o kupnji koju niste izvršili

Sve novosti o kupnji koju niste obavili su prevara. Takve poruke napisane su tako da primatelje namame da kliknu na link, nakon čega im se hakira uređaj. 

Ažuriranja pretplate na Netflix i slično

S porastom popularnosti platformi poput Netflixa, prevaranti pokušavaju namamiti korisnike pametnih telefona slanjem poruka. To mogu biti besplatne ponude ili hitne poruke o isteku pretplate.

Pročitajte više