Dolac Donji: održano prvenstvo Hrvatske u pušenju lule

U Docu Donjem, u omiškom zaleđu, održano je danas 11. otvoreno prvenstvo Hrvatske u dugom pušenju lule za dame i gospodu, u kojem su sudjelovala 22 natjecatelja i 3 natjecateljice. L

Prema međunarodnim pravilima, pobjedu u muškoj konkurenciji odnio je Krešo Gavez, član zagrebačkog Kluba pušača lula, koji je lulu pušio cijeli sat 20 minuta i 10 sekundi.

Među damama pobjedu je odnijela Smiljana Vranković, članica splitske "Magle", s "vremenom" od 50 minuta i 2 sekunde.

Hrvatski rekordi nisu oboreni, ali glavni cilj, a to je zabava, postignut je, kaže Martin Dagelić iz Kluba pušača lula "Mosor" iz Doca Donjeg koji je, uz splitski klub "Magla" i Savez klubova pušača lula Hrvatske, organizator i domaćin natjecanja. Dodaje da se pušači lula bore za zdravlje i navodi njihov moto: cigarete su otrov, a lula užitak.

Premda se pušenje lule čini jednostavnim, kaže Dagelić, dugotrajno pušenje zahtjeva strogo poštivanje pravila, te posebnu koncentraciju i vještinu, u čemu je, kako u šali dodaje, i glavni razlog slabijih ženskih rezultata.

Prema pravilima, smije se koristiti jedino vlastita lula s ravnim "kamišom", a svaki natjecatelj dobiva samo 3 grama duhana, dvije šibice i drveni nabijač.

Natjecanje počinje punjenjem lule u strogo određenom vremenu od najviše pet minuta. Potom slijedi paljenje duhana koje smije trajati najviše jednu minutu. Natjecatelj se pritom koristi jednom šibicom, a jedino ako mu se tijekom paljenja ugasi ili slomi, smije uzeti i drugu. Ako ne uspije upaliti ni drugom šibicom za njega je natjecanje završeno.

Natjecanje strogo nadziru dva suca, a tijekom pušenja može se samo sjediti i ne smije se puno micati, dok na stolu ispred pušača smije biti samo drveni nabijač kojim održava lulu "na životu".

Tajna je, kažu znalci, upravo u nabijanju duhana i pravilnom pućkanju.

Natjecati se, inače, mogu samo osobe starije od 18 godina.

Hrvatski rekord za muškarce, sat i 37 minuta, prije nekoliko godina postigao je Zagrepčanin Čedomir Bregant, a ženski rekord uporno drži višestruka hrvatska prvakinja Ivana Dagelić - Lučić, sat i 8 minuta. Svjetski rekord u pušenju lule, puna tri sata, 18 minuta i 25 sekundi, već dugo drži jedan Talijan.

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više