Domaći izdajnici su otišli u Irsku pa sad traje borba za svakog konobara

Foto: 123RF

ZBOG deficita radnika u turizmu, hrvatska vlada uputila je službeni apel Srbiji u kojem moli Srbe da se vrate svojim kućama. Bit će im omogućeno ono što im se devedesetih uskratilo-stan, hrana i posao. 

Okupacija turista na našem području započela je krajem travnja, a usprkos otporu nekolicine konobara koji juhu najčešće donesu prolivenu na košulji, a u točenu pivu stavljaju po tri-četiri kocke leda, Česi i Poljaci još uvijek odolijevaju turističkim djelatnicima. Iako je turistički stožer već započeo s ugostiteljsko-trgovačkom akcijom Bonaca, napaćeni hrvatski poduzetnici hitno trebaju pojačanja na potplaćenim radnim mjestima. Premda u akciji sudjeluje i lokalno stanovništvo, uključujući žene i djecu, bez paraugostiteljskih snaga gotovo je nemoguće osloboditi strateška turistička središta od posjetitelja. Za razliku od prošlih sezona kad se hrvatski sezonac dragovoljno odazivao pozivu u rat protiv neimaštine, većina njih je početkom ove godine dragovoljstvo zamijenila zdravim razumom. Tu skupinu ljudi zovemo domaćim izdajnicima. Oni koji su u bespoštednim akcijama jurišanja na turiste izgubili dostojanstvo te ostali materijalno ranjeni ili osakaćeni, sad su u Legiji stranaca. Vrhovni sud HDZ-a osudio ih je na izgnanstvo u Irsku, smatrajući da zdrav razum nema što tražiti u Hrvatskoj.

Bitka za konobare, koja među vlasnicima ugostiteljskih objekata traje od Prvog maja, postaje sve nemilosrdnija i ne biraju se sredstva u nastojanjima da se konobara spasi od konkurentske ruke.  Vlasnici koriste tešku artiljeriju: padaju obećanja, bakšiši i prijave na puno radno vrijeme, a najhrabriji ne prezaju ni od rušenja vlastitih principa te zaposleniku nude jedan slobodan dan u tjednu. Čak ni tada vlasnik ne može biti siguran da će izvojevati pobjedu na kraju sezone.  

Poznata je izreka da turist nikad ne spava, a vikendi su najteži. Valja se obraniti od državnih inspekcija, narudžbi, Ciganki s katoličkim kalendarima, gluhonijemih prodavača.... Borba se nerijetko vodi na više frontova, pa konobar istovremeno nastoji otjerati Ciganku i zadržati goste, no najčešće postaje žrtvom kontranapada. Cigankine kletve su poput zračne opasnosti, najavljene jesu, ali hoće li se uistinu i dogoditi? Manje odvažni će popustiti već na prvoj kletvi, a kako radna odjeća ne čini konobara, bijelom košuljom se ponekad maše i prije prve plaće. 

Bitka za konobare prouzročila je mnoge žrtve i među vlasnicima kafića, a rezultati su vidljivi- gosti visoke platežne moći uspješno su protjerani s ovog područja. S obzirom na velike gubitke u ljudstvu i moralu, Odbor za preimenovanje ulica i trgova odlučio je da svako turističko mjesto mora imati i prigodno spomen-obilježje, pa će tako makarska šetnica ove godine postati Ulica žrtava turizma. 

Na žrtvama turizma počivaju temelji naše države te nema sumnje da im dugujemo mnogo više od ulice. U najmanju ruku, dugujemo im Horvatinčića.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Dadu Batinić i Dadin kanoćal, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Dada Batinić i Dadin Kanoćal.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više