Dosta vam je negative? Ovih 13 dobrih vijesti ste možda propustili ove godine

Screenshot: Youtube/Instagram

TIJEKOM godine često smo bombardirani lošim vijestima, a umjetniku Mauru Gattiju dosadilo je slušati samo negativne stvari pa se potrudio pronaći i dobre vijesti koje objavljuje na svom Instagram profilu The Happy Broadcast uz zanimljive ilustracije. 

Za Bored Pandu je objasnio da nastoji birati vijesti koje imaju internacionalni odjek i bave se temama poput životinjskih prava, klimatskih promjena i znanosti. 

"Mislim da postoji mnogo razloga zbog kojih negativne vijesti dominiraju medijima, između ostalog tu je činjenica da se loše stvari dogode odjednom, dok dobrima treba neko vrijeme da se razviju", objasnio je. 

1. Donori krvi

Švedska je pokrenula inicijativu u kojoj donatori krvi dobiju obavijest SMS-om kad god njihova krv nekom spasi život. 

2. Plastična ambalaža

Supermarket u Tajlandu prestao je koristiti plastičnu ambalažu te umjesto toga proizvode umataju u lišće banane. 

3. HIV

HIV pozitivan muškarac u Londonu postao je druga osoba u povijesti koja se riješila virusa nakon transplantacije matičnih stanica. 

4. Psi lutalice

Nizozemska je postala prva zemlja na svijetu u kojoj više nema pasa lutalica. 

5. Javni prijevoz

U Rimu kartu za podzemnu željeznicu možete platiti plastičnim bocama. Dosad su uspjeli reciklirati više od 350 tisuća plastičnih boca. 

6. Starci

U Južnoj Koreji se organiziraju dnevne disko zabave za ljude starije od 65 godina kako bi im se pomoglo da ne budu usamljeni, ali i zbog prevencije demencije. 

7. Rođenje kćeri

U jednom selu u Indiji ljudi koji dobiju kćer moraju posaditi 111 stabala kako bi to proslavili. Dosad su posadili više od 350 tisuća stabala. 

8. Hologrami u cirkusu

Njemački cirkus koristi holograme životinja umjesto pravih životinja kako bi se spriječila okrutnost prema životinjama. 

9. Istospolni brakovi

Tajvanski parlament je usvojio zakon o legalizaciji istospolnih brakova. Tajvan je tako postao prva država u Aziji koja je dopustila sklapanje istospolnih brakova. 

10. Kafić u kojem se plaća sa smećem

Indija je otvorila svoj prvi "Garbage Cafe" u kojem ćete u zamjenu za smeće dobiti hranu. Tako doprinose rješavanju dvaju velikih svjetskih problema: gladi i plastičnog otpada. 

11. Novine

Novine u Japanu proizvedene su od recikliranog papira i sjemena. Kad ih pročitate, možete ih rastrgati na komadiće, posaditi i izrast će vam cvijeće. 

12. Genetske bolesti

Znanstvenici su shvatili kako mogu preurediti DNA i tako izliječiti 89 posto genetskih bolesti. 

13. Klimatske promjene

Italija je postala prva država svijeta u kojoj je obavezno da učenici u svim razredima uče o klimatskim promjenama i održivosti. 
 

Pročitajte više