Dvije Talijanke pješače do Turske. Na putu ih je ugostila Dinka iz Šarengrada

Foto: Facebook

DVIJE Talijanke, Nella i Maria, zaputile su se u avanturu života. Krenule su pješke iz Italije u Tursku, a na svom putu pronašle su novu prijateljicu u Šarengradu. Tamo ih je ugostila Dinka Juričić, umirovljenica koja u tom slavonskom mjestu redovito ugošćuje putnike kojima je potreban smještaj, odmor ili topla riječ.

"Iako su bliže osamdesetoj nego sedamdesetoj, krenule su pješke iz Italije u Tursku. Pješače obično 30 km dnevno. Danas mi po kiši stižu iz Vukovara. Jedva čekam da ih upoznam. Obožavam takve žene: odvažne, kojima su godine samo broj, a ne presuda", napisala je Dinka na svom Facebook profilu.

S velikim nestrpljenjem iščekujem da mi stignu ove dvije nevjerojatne Talijanke, Nella i Maria. Iako su su bliže...

Objavljuje Dinka JuricicČetvrtak, 13. travnja 2023.

Inače, Dinka je godinama radila kao urednica u izdavačkoj kući, a ispalo je da su i Nella i Maria radile isti posao. Brzo su pronašle zajedničke teme.

"Evo nas tri, napokon. Ispalo je da su Nella i Maria također radile kao urednice u izdavačkoj kući koja se bavila udžbenicima, kao i moja Školska knjiga, a da Nella i ja imamo isti hobi: tkanje, čak imamo i iste tkalačke stanove", pohvalila se Dinka nakon što su Talijanke stigle u Šarengrad.

"Čekaju ih i moji prijatelji iz Srbije"

"Moji prijatelji iz Srbije čekaju da im pošaljem plan puta, pa da dogovore besplatno spavanje za cure za svaki dan. Inače, ovo njihovo putovanje je tek prva faza: žele prijeći pješke cijeli Put svile, svake godine planiraju pješačiti 3 mjeseca u komadu. Nella je izdala knjigu o svojoj filozofiji hodanja. Knjiga se zove: Dok hodam, pjevam. I, da, u svoj ovoj gužvi ručak mi je beznadno zagorio. Smrdi sve do Iloka. Ali nema veze, jest ćemo sladoled", našalila se.

Otkrila je i kako su njeni sugrađani reagirali na ove dvije avanturistkinje.

"Posebno mi je bilo slatko što su me moji Šarengrađani na povratku iz Vukovara svaki čas nazivali da mi kažu da su putem vidjeli 'moje Talijanke'... A dok sam stajala na cesti i čekala ih, naš svećenik, pater Mijo se zaustavio i rekao da ću biti mokra kao miš ako se ne maknem s kiše. (Naravno da sam zaboravila uzeti kišobran i obući kabanicu.)", opisala je.

Nakon njezine objave kontaktirali smo Dinku koja nam je otkrila kako se upravo čula s Nellom i Marijom. "Moji srpski Facebook prijatelji napravili su mrežu besplatnog spavanja za svaki dan njihovog putovanja kroz Srbiju", ispričala nam je.

Inače, Dinka se u Šarengrad doselila prije tri godine, kada je njezinom tati bila potrebna pomoć. Obolio je od demencije i trebao mu je smještaj u staračkom domu. No Dinka je odlučila da će se ona brinuti o njemu.

Prošle je godine objavila oglas u kojem je nudila besplatan smještaj u apartmanu. Tad je htjela da to bude umirovljena osoba koja bi mogla pripaziti na njezinog oca dok se ona vrati iz obližnjih Vukovara ili Vinkovaca. Nakon toga njena adresa postala je sinonim za utočište onima kojima je to potrebno.

Pročitajte više