Egipćani traže 2 milijarde dolara od Netflixa zbog dokumentarca o slavnoj vladarici

Screenshot: Youtube

Egipatski pravnici traže da Netflix plati 2 milijarde dolara odštete zbog svog dokumentarca o Kleopatri.

Streaming servis objavio je dokumentarac o legendarnoj egipatskoj vladarici, no uslijedila je brza osuda kada je objavljen prvi trailer. Komentari na YouTubeu su morali biti isključeni jer su ljudi bijesno psovali streaming giganta, a sve zbog toga što u Kraljici Kleopatri Adele James, crnkinja, portretira slavnu vladaricu.

Dokumentarni serijal, kojem je izvršna producentica Jada Pinkett Smith, prikazuje povjesničarku Shelley Haley koja izjavljuje: "Kleopatra je bila crna." No zabilježeno je da Kleopatra ima makedonsko-grčko porijeklo. Uobičajeni povijesni zapisi pokazuju da je njezina makedonsko-grčka obitelj, dinastija Ptolomeja, vladala Ptolomejskim Kraljevstvom više od tri stoljeća.

"Unatoč tome što nije bila etnički Egipćanka, Kleopatra je prihvatila mnoge drevne običaje svoje zemlje i bila je prva članica Ptolemejeve loze koja je naučila egipatski jezik", tvrdi History.com. Mnogi su optužili Netflix za "prepravljanje povijesti" zbog prikaza Kleopatre kao crnkinje.

The Egypt Independent kaže da tim "koji se sastoji od nekoliko pravnika i arheologa" sada traži financijsku naknadu. Oni vjeruju da je streaming gigant "iskrivio Kleopatrin egipatski identitet". Tim je poslao pismo UNESCO-u u kojem navodi da smatraju da im se duguje više od 2 milijarde dolara zbog toga.

Nakon objavljivanja dokumentarca podneseno je nekoliko tužbi protiv Netflixa

Podneseno je i nekoliko tužbi nakon objavljivanja dokumentarca na Netflixu. Odvjetnik Mahmoud al-Semary podnio je tužbu javnom tužitelju kako bi se Netflix zabranio u njegovoj zemlji. U tužbi tvrdi da dokumentarac nije u skladu s "islamskim i društvenim vrijednostima i načelima, a posebno egipatskim".

"Kako bi se očuvao egipatski nacionalni i kulturni identitet, među Egipćanima diljem svijeta mora postojati ponos na stvaranje takvog rada", navodi se u pravnom podnesku.

Također je optužio autore dokumentarnih filmova i Netflix da su sudjelovali u "krivotvorini". Bivši egipatski ministar antikviteta Zahi Hawass također je optužio Netflix za "falsificiranje činjenica" zbog prikaza Kleopatre kao crnkinje. "Ovo je potpuno lažno. Kleopatra je bila Grkinja, što znači da je bila plavuša, a ne crna", rekao je, prema Egypt Independentu.

Unatoč reakciji, redateljica Tina Gharavi rekla je: "Dakle, je li Kleopatra bila crna? Ne znamo sa sigurnošću, ali možemo biti sigurni da nije bila bjelkinja kao Elizabeth Taylor. Moramo razgovarati sami sa sobom o našem kolorizmu i internaliziranoj nadmoći bijelaca kojom nas je Hollywood indoktrinirao."

"Najviše od svega moramo shvatiti da je Kleopatrina priča manje o njoj, a više o tome tko smo mi. Gotovo kao da ne shvaćamo da mizoginost i danas ima utjecaja na nas. Moramo osloboditi svoju maštu i hrabro stvoriti svijet u kojem možemo istraživati ​​naše povijesne ličnosti bez straha od složenosti koja dolazi s njihovim prikazom", dodala je.

Pročitajte više