Ekonomska kriza došla i do Filmskog festivala u Cannesu



TEŠKA vremena zahvatila su i Filmski festival u Cannesu, barem što se tiče tematike filmova koji će se ove godine prikazivati. Festival će u srijedu otvoriti film "Robin Hood", a glavni glumci Russell Crowe i Cate Blanchett u Cannesu će započeti promociju filma. Na festivalu će se moći pogledati i film Michaela Douglasa i Olivera Stonea "Wall Street: Money Never Sleeps", nastavak njihova hita "Wall Street" iz 1987.

Tijekom 12 dana festivala prikazat će se dokumentarni film Charlesa Fergusona "Inside Job" koji ispituje uzroke ekonomske krize. Sličnu tematiku u svom filmu, koji će također biti prikazan u Cannesu, obrađuje i švicarski redatelj Jean-Stephane Bron u filmu  "Cleveland vs. Wall Street". Film se bavi tužbom grada Clevelanda protiv 21 banke koje grad krivi za poništenje prava na oslobođenje od hipoteke, što je uništilo Cleveland.

Festival se ove godine održava od 12. do 23. svibnja, a u žiri sačinjavaju: Tim Burton, Giovanna Mezzogiorno, Alberto Barbera, Kate Beckinsale, Emmanuel Carrere, Benicio Del Toro, Victor Erice i Shekhar Kapur.

Na festivalu u Cannesu, u sklopu filmskog sajma Marché du Film i Regionalnog paviljona South-East European Pavilion, Hrvatski audiovizualni centar puštat će promotivne projekcije hrvatskih filmova nastalih ove godine. Na programu će se, između ostalih, naći film Danila Šerbedžije "72 dana" te Ivana Gorana Viteza "Šuma summarum".

Pročitajte više