Ellen DeGeneres zajahala Bolta: Rasizam ili dobra fora?

Foto: Instagram

AMERIČKA komičarka i televizijska voditeljica Ellen DeGeneres javno se ispričala zbog neslane šale kada je na društvenim mrežama objavila fotomontažu kako jaše na leđima Usaina Bolta dok nasmiješen ulazi u ciljnu ravninu olimpijske utrke na 100 metara, prenose u četvrtak američki mediji.


"Ovako ću odsad obavljati kućne poslove", napisala je uz fotografiju DeGeneres na twitter računu koji prati 61 milijun korisnika.

Zbog toga je doživjela val kritika na društvenim mrežama, jer njezin post po mišljenju mnogih sadrži rasističke konotacije, jasno prepoznatljive u SAD-u.

"Misliš da je smiješno postati kako jašeš na leđima crnog čovjeka? Ne, nije, odmah izbriši to rasističko smeće", napisao joj je jedan korisnik.

DeGeneres se odmah ispričala, rekavši da je posve svjesna rasizma koji postoji u SAD-u, ali da joj je to kao osobi potpuno strano.

Čini se da neslana šala nije zasmetala Boltu koji je sliku podijelio sa svojim pratiteljima na twitteru.

Neki američki analitičari smatraju da je DeGeneres nesvjesno umanjila napore koje Bolt i drugi vrhunski sportaši ulažu u svoje rezultate, ali da su još opasniji rasistički tonovi koji se skrivaju u takvom načinu humora jer obnavljaju stare stereotipe  s jakim povijesnim korijenima.

Osim za teški rad na plantažama, crnce su njihovi robovlasnici na američkom jugu koristili kao potrčkala za nabavu, a znali su ih upotrijebiti i za prijevoz jašući im na leđima.

Pročitajte više