Elton John prodaje sve iz londonskog doma

BRITANSKA pop zvijezda Elton John prodaje sve iz svojeg londonskog doma, odlučivši prijeći u minimaliste nakon godina raskošne ekstravagancije, objavljeno je iz Sothebysa u četvrtak.

Dražba, koja će se održati 30. rujna, obuhvaćat će predmete od elizabetinskih slika do art deco kreveta, a očekuje se ukupna zarada od više od 800.000 funti.

Cijene će se kretati od 40 do 40.000 funti za komade namještaja, slike, ukrasne predmete, pa čak i par kamenih pudla.

"Prodajemo sve što je bilo u njegovu londonskom stanu. Želio je potpunu promjenu", izjavila je Alexandra Reece iz aukcijske kuće Sothebys.

Za razliku od prodaje njegove cjelokupne garderobe 1988., u ovoj dražbi ima vrlo malo osobnih stvari.

"Sve je kupio u naletu, u razdoblju od šest mjeseci, i rekao svom dekorateru da nešto od toga napravi", rekla je glasnogovornica kuće Sothebys.

Najskuplji predmet na dražbi portret je kraljice Elizabete I. iz 1617., koji se procjenjuje na 40.000 funti. Slika je dio velike zbirke portreta iz 16. i 17. stoljeća, čije se cijene kreću od 4000 funti naviše, a nalaze se u ulaznoj dvorani Johnove kuće u Holland Parku.

To je samo vrh sante leda, jer dražba obuhvaća svjetiljke, ogledala, staklene predmete, svijećnjake, stolove, kuhinjske ormare, satove, kipove, komplet posuđa i pribora za večeru, dvije dnevne sobe i nekoliko spavaćih. Tu je i Eltonov vlastiti satenski krevet od brezovine i ružinog drva za 1500 funti, s bistom cara Napoleona (autor Ambrogio Colombo) za 3000 funti.

Uz dnevnu sobu presvučenu tkaninom s leopardskim uzorkom, nudi se slika Paula Jouvea koja prikazuje crnog jaguara kako vreba na nevinu žrtvu, procijenjena na 15.000 funti.

Među jeftinijim predmetima su kamene pudlice za 150 funti i par crnih jastučića s izvezenim ružama za samo 40 funti. Tu je i zid pun zlatnih i platinastih ploča iz umjetnikove bogate karijere, koje pokrivaju tri desetljeća tijekom kojih je zaradio i potrošio milijune funti. Ove su ploče tako uobičajene da se očekuje da će svaka zaraditi tek nekoliko stotina funti.

Pročitajte više