Evo kako je HRT opravdao otkaz poznatom umjetniku zbog statusa na Fejsu

Foto: Facebook/Fah

ANĐELO JURKAS, hrvatski pisac, glazbeni i filmski kritičar, redatelj i scenarist, neugodno se iznenadio doznavši da je iznenada prekinuta suradnja u HRT-ovoj emisiji "Daj pet-ak" u sklopu koje je vodio rubriku "IzazovNa" koju je i kreirao. Naime, Građanska inicijativa Ivo Pilar u suradnji s desetak udruga i koordinacija povezanih s Domovinskim ratom, u priopćenju je zatražila raskid ugovora između HRT-a i Jurkasa zbog, kako oni tvrde, "teških kršenje odredbi Etičkog kodeksa HRT-a".

Status zbog kojeg su se pobunili glasio je: "Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg, aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena, prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze". HRT je nakon toga Jurkasu otkazao suradnju i njegova je rubrika ukinuta. U razgovoru za Index Jurkas je otkrio i da je radio bez ugovora.

"Mislim da je najveći problem to što realno problema nema, osim činjenice da sam i 5 od 38 najavljenih priloga odradio bez potpisanog ugovora, što bi se valjda tumačilo kao rad na crno, a na HTV-u se to ne smije i inače u pravno uređenoj državi, kakva Lijepa Naša naravno jeste", rekao je.

O svim navodima zatražili smo očitovanje HRT-a, koji nam je poslao šturi odgovor.

"Obavješćujemo Vas kako gospodin Anđelo Jurkas nije u radnome odnosu na Hrvatskoj radioteleviziji nego kao scenarist i voditelj rubrike Izazovna u emisiji Daj pet(ak) ima zaključen opći autorski i izvođački ugovor s Hrvatskom radiotelevizijom, koji još uvijek nije došao potpisati unatoč pozivima mjerodavna HRT-ova producenta.

Ovime podsjećamo i kako se sukladno Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji i Statutu Hrvatske radiotelevizije, samostalnost javnoga medijskog servisa ostvaruje njegovim samostalnim obavljanjem djelatnosti te programskom i uredničkom samostalnošću, osobito u planiranju i proizvodnji programa. Dakle, Hrvatska radiotelevizija je u zakonitim okvirima svojega djelovanja odlučila prekinuti suradnju s gospodinom Anđelom Jurkasom", stoji u odgovoru. 

Pročitajte više