Fairphone je najpošteniji i najmanje opasan mobitel na svijetu

Foto: Press

VEĆINA nas ovih se dana raspištoljila objavama vezanim za požare, a ova zabrinutost za dobrobit planeta bila je u najmanju ruku simpatična. Potpuno beskorisna i samodopadna, ali simpatična. Većina nas to je radila sa svojih pametnih telefona koji su sve samo ne prijatelji planeta i samo su dio problema bolesnog i gramzivog iskorištavanja resursa. 

No postoji alternativa. To je alternativa za koju je malo tko iskreno zainteresiran, ali radi se o zanimljivoj opciji - pametnim telefonima koji su etični. 

Što to znači?

Fairphone inicijativa pokrenuta je 2010. godine, a da ne bismo previše filozofirali, radi se o telefonima koji su, za razliku od svih ostalih telefona, načinjeni od "čistih" materijala do kojih se došlo na transparentan način i pritom nisu rezultat izrabljivanja radnika. 

Fairphone je napokon uređaj koji želite kupiti

Jedan od ključnih razloga zašto možda niste čuli za Fairphone uređaje je definitivno to što u dvije generacije nisu uspjeli stvoriti uređaj koji bi mogao parirati daleko jačim i "neetičnim" uređajima u prodaji. 

To se promijenilo, a nizozemska kompanija napokon ima uređaj koji se može pohvaliti specifikacijama u rangu konkurencije. Fairphone 3 nije Samsung Note 10+ ni novi iPhone, ali možete ga usporediti sa stvarno solidnim Moto G7 koji nikako nije vrh ponude, ali je jedan od boljih budget uređaja na tržištu.

Sve što treba je tu. Ima full HD zaslon, Gorilla Glass, kameru od 12 MP sa Sonyjevim senzorom, 8MP selfie kameru, ne posebno impresivnu, ali pristojnu bateriju od 3000 mAh, 64GB prostora uz mogućnost proširenja, a pokreće ga Qualcommocov Snapdragon 632 procesor i 4 GB radne memorije. 

Što se popravilo?

Je li to pila na kojoj će vam svi zavidjeti? Daleko je od toga, ali je uređaj koji nije stvoren na robovskom radu i od materijala koji dolaze sa sumnjivih izvora. 

Uređaji se proizvode u Shouzu u Kini, a na njima radi skupina od 500 radnika koji nisu žrtve izrabljivanja, već dobivaju pristojnu plaću i bonuse. Iako je prvotna ideja bila da bonuse dobivaju samo radnici koji rade na Fairphoneu, odlučili su da bi to stvorilo napetost među radnicima pa su bonusi ravnomjerno podijeljeni među svim zaposlenicima tvornice, a dodatno se radi i kako bi im se popravili radni uvjeti da bi svi bili zadovoljni. 

Fairphone i dalje aktivno radi na tome da se koristi isključivo materijalima koji dolaze s transparentnih izvora ili su reciklirani, a pokušava identificirati i podržati rudnike u Ugandi koji se kreću prema tome da drastično promijene uvjete rada. Naime, iskorištavanje dječje radne snage i dalje je velik problem u Ugandi. 

Jedna od pozitivnih strana je i to što Fairphone im plan da njihov uređaj koristite narednih pet godina, a to možete jedino ako redovito mijenjate bateriju (dva do tri puta u pet godina), za što također postoji program unutar Fairphonea koji vam omogućuje redovitu zamjenu baterija. 

Doduše, u obzir treba uzeti i to da specifikacije novog uređaja u 2024. teško mogu držati korak s rastućim zahtjevima korisnika, a tu su i neizbježni kvarovi. No modularni dizajn pomoći će vam da svoj uređaj održite na životu narednih pet godina. 

Ukratko, kupnjom ovog uređaja svoju emisiju CO2 smanjujete za najmanje 30 posto u odnosu na kupnju klasičnog uređaja. 

No ovo je u prvom redu dobar utjecaj na industriju. Primjerice, Apple je izuzetno glasan oko svoje ekološke osviještenosti, a Google je obećao da će do 2022. koristiti reciklirane materijale u svim svojim uređajima. Hoće li tako i biti, teško je znati. 

Ono što možete učiniti odmah jest razmisliti o Fairphoneu 3. 

Pročitajte više