Ovo su svi predstavnici Hrvatske na Eurosongu od 1993. godine do danas

Screenshot: Youtube

HRVATSKA samostalno sudjeluje na Eurosongu od 1993. godine. Neki hrvatski izvođači uspjeli su postići zapažen uspjeh iako dosad nismo pobijedili na tom natjecanju. Zato nam se možda ove godine osmjehne sreća s Baby Lasagnom i njegovom pjesmom Rim Tim Tagi Dim, koji je trenutno prvi na eurovizijskim kladionicama. Prisjetimo se tko nas je sve predstavljao na Eurosongu od samostalnosti do danas. 

Grupa Put - Don't Ever Cry, 1993. godina

Taj je singl prethodno pobijedio na Dori, odnosno Croviziji, kako se natjecanje onda zvalo. Naziv Dora prvi put se počeo koristiti 1995. godine, a natjecanje je dobilo ime po hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević te pobjednici natjecanja dobivaju i statuu Dore.

Nakon pobjede na Croviziji grupa Put morala je proći prednatjecanje kako bi nastupila na Eurosongu, što joj je i uspjelo. Eurosong se te godine održavao u Irskoj. Pjesma Don't Ever Cry zauzela je 15. mjesto na natjecanju osvojivši 31 bod, što je značilo da je plasman omogućio sljedećem hrvatskom predstavniku odlazak na Eurosong bez prednatjecanja.

Tony Cetinski - Nek' ti bude ljubav sva, 1994. godina

Osvojio je 16. mjesto, a pjesma će ostati upamćena zato što je dobila prvu dvanaesticu u povijesti našeg sudjelovanja, i to od Slovačke. Tony je tri puta nastupao na Dori: 1994. kada je pobijedio, a natjecao se i 1993. godine s pjesmom Nek te zagrli netko sretniji te 2021. godine u duetu s Kikijem Rahimovskim, s kojim je izveo pjesmu Zapjevaj, sloboda je. 

Magazin i Lidija Horvat Dunjko - Nostalgija, 1995. godina

Grupa Magazin s Danijelom Martinović i Lidijom Horvat Dunjko 1995. osvojila je šesto mjesto s pjesmom Nostalgija, a upravo je tada Hrvatska prvi put ušla u top 10 najboljih na Eurosongu. 

Maja Blagdan - Sveta ljubav, 1996. godina

Maja Blagdan je s pjesmom Sveta ljubav 1996. predstavljala Hrvatsku i osvojila četvrto mjesto. Pjevačica se svojim nastupom upisala u povijest ovog glazbenog natjecanja jer je otpjevala najviši ton u povijesti Eurosonga.

E.N.I. - Probudi me, 1997. godina

Hrvatsku je 1997. godine predstavljala grupa E.N.I. s pjesmom Probudi me, a osvojile su 17. mjesto. Ovo je bila pjesma s najmanje osvojenih bodova. Grupa je osvojila samo 24 boda.

Danijela Martinović - Neka mi ne svane, 1998. godina

Ovo je bila pjesma s najviše osvojenih bodova za Hrvatsku u finalu Eurosonga, osvojila je 131 bod. Danijela je osvojila peto mjesto na Eurosongu. 

Doris Dragović - Marija Magdalena, 1999. godina

Pjesma Marija Magdalena Tončija i Vjekoslave Huljić na Eurosongu je osvojila visoko četvrto mjesto sa 118 bodova. Hrvatska je dobila dvanaest bodova od Španjolaca i Slovenaca. Poslije je Hrvatskoj oduzeto 33 posto od ukupnog broja bodova jer su na matrici imali snimljen glas čitavog zbora, što pravila EBU-a strogo zabranjuju. 

Goran Karan - Kad zaspu anđeli, 2000. godina

Hrvatski pjevač je s pjesmom Kad zaspu anđeli zauzeo deveto mjesto. Na čelu hrvatske delegacije tada je bila "mama Dore" Ksenija Urličić. 

Vanna - Strings of My Heart, 2001. godine

Vanna je Hrvatsku predstavljala s pjesmom na engleskom jeziku. To je bio prvi put da je Hrvatsku predstavljala pjesma u potpunosti na stranom jeziku. Plasirala se na 10. mjesto. 

Vesna Pisarović - Everything I Want, 2002. godine

Vesna Pisarović je isto kao i Vanna nastupala na engleskom jeziku. Osvojila je 44 boda i bila je 11. na finalnoj ljestvici. 

Claudia Beni - Više nisam tvoja, 2003. godine

Godinu poslije Claudia Beni je na Eurosongu pjevala na hrvatskom jeziku. Završila je na 15. mjestu, a te godine pobijedila je Turska, kojoj je to bila prva pobjeda na Eurosongu. 

Ivan Mikulić - You Are The Only One, 2004. godine

Hrvatski pjevač je na engleskom izveo pjesmu You Are The Only One i završio na 12. mjestu u finalu, koje je podijelio s Maltom. 

Boris Novković ft. Lado - Vukovi umiru sami, 2005. godina

Boris je s pjesmom Vukovi umiru sami završio na četvrtom mjestu u polufinalu, a u finalu je zauzeo jedanaesto mjesto sa 115 bodova. 

Severina - Moja štikla, 2006. godina

Severina je nastupala u finalu jer je tih godina nastup u finalu osiguravao plasman koji je ostvaren godinu dana ranije. Severinina pjesma je bila kontroverzna zbog teksta, a na kraju je završila na desetom mjestu.

Dragonfly ft. Dado Topić - Vjerujem u ljubav, 2007. godina

Dragonfly i Dado Topić 2007. se nisu plasirali u finale Eurosonga, i to prvi put od osamostaljenja Republike Hrvatske. Pjevačica Iva Gluhak tada je neodoljivo podsjećala na Shakiru s početka karijere. 

Kraljevi ulice i 75 Cents - Romanca, 2008. godina

U prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga 2008. Romanca je osvojila 112 bodova, što im je omogućilo plasman u finale Eurosonga. U finalnoj večeri osvojili su 44 boda, tj. 21. mjesto u ukupnom poretku.

Igor Cukrov i Andrea Šušnjara - Lijepa Tena, 2008. godina

Igor Cukrov i Andrea Šušnjara osvojili su 13. mjesto u polufinalu, a u finalu 18. mjesto. Na pozornici su se Igoru i Andrei pridružile i četiri prateće pjevačice.

Feminnem - Lako je sve, 2009. godina

Pjesma grupe Feminem, koju su činile Neda Parmać, Pamela Ramljak i Nika Antolos, odjeknula je u eurovizijskom svijetu, a dvadesetak dana prije finala držala je šesto mjesto na kladionicama. U finalu su osvojile 13. mjesto. 

Daria Kinzer - Celebrate, 2010. godina

Daria Kinzer je do nastupa na Eurosongu bila nepoznata javnosti, a ono što se znalo o njoj jest da je Njemica. Pjesma je u polufinalu osvojila 15. mjesto i nije prošla dalje u finale. 

Nina Badrić - Nebo, 2012. godina

Hrvatska je te godine u polufinalu osvojila 12. mjesto. Zanimljivost koja se veže uz taj nastup je to što je Nina dva mjeseca uoči Eurosonga operirala glasnice i unatoč tome bila jedan od najjačih vokala te godine. 

Klapa s Mora - Mižerja, 2013. godine

Hrvatska se te godine odlučila za klapu kako bi cijeloj Europi prezentirala tradicionalno klapsko pjevanje kao autohton i specifičan hrvatski stil pod zaštitom UNESCO-a. Klapa koju su činili Marko Škugor, Ante Galić, Nikša Antica, Leon Bataljuku, Ivica Vlaić i Bojan Kavedžija u polufinalu je osvojila 13. mjesto i nije prošla dalje u finale. 

Hrvatska na Eurosongu nije sudjelovala 2014. i 2015. godina, a glavni razlog su bile financijske poteškoće i loši rezultati od 2010. do 2013. godine. 

Nina Kraljić - Lighthouse, 2016. godina

Nina Kraljić je svojom izvedbom nakon sedam godina odvela Hrvatsku u finale. Pjesma je na kraju dobila 73 boda te je zauzela 23. mjesto. 

Jacques Houdek - My Friend, 2017. godina

Jacques je te godine na Eurosongu otpjevao pjesmu koja sadrži tekst na talijanskom i engleskom jeziku, a pritom je mijenjao i boju glasa. Houdek je prošao u finale i svojio 13. mjesto od ukupno 26 izvođača. Po glasovima publike je bio 9., a od žirija je dobio puno manje glasova. 

Franka Batelić - Crazy, 2018. godina

Pjevačica je nastupila u Lisabonu, ali nije prošla u finale. Na kraju je zauzela 17. mjesto. Uoči Eurosonga Franka se suočila s optužbom da je njena pjesma plagijat, a to je tvrdio rumunjski glazbenik Guez, koji je mislio da su Franka i njen glazbeni tim pokrali njegovu pjesmu Ceea ce iubim.

Roko Blažević - The Dream, 2019. godina

Roko Blažević predstavljao je Hrvatsku na 64. Eurosongu s pjesmom The Dream, ali se nije uspio plasirati u finale. Nagrađen je sa 64 boda i osvojio je 14. mjesto među 18 natjecatelja koji su nastupili tijekom druge polufinalne večeri Eurosonga.

Na Eurosongu je Hrvatsku 2020. godine trebao predstavljati Damir Kedžo, no natjecanje je bilo otkazano zbog pandemije koronavirusa. 

Albina Grčić - Tick Tock, 2021. godina

Iako je pjevačica svojim nastupom zaradila ovacije u dvorani te se publici jako svidjela njezina izvedba, to nije bilo dovoljno za prolaz u finale. U polufinalu je osvojila 11. mjesto s ukupno 110 bodova.

Mia Dimšić - Guitly Pleasure, 2022. godine

Mia Dimšić s pjesmom Guilty Pleasure nastupila je u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga, i to jedanaesta. Mia je dobila ukupno 76 bodova i u polufinalu je postigla 11. mjesto, a Island koji se našao na 10. mjestu plasirao se u finale sa 103 boda, što znači da je Miji nedostajalo 29 bodova. 

Let 3 - Mama ŠČ, 2023. godina

Hrvatska je u finalu prošlogodišnjeg Eurosonga završila na 13. mjestu. Let 3 s pjesmom Mama ŠČ! zaradio je ukupno 123 boda, od čega 112 od publike, dok im je žiri dao samo 11 bodova. Prema publici su bili sedmi. 

Pročitajte više