Feministica objavom razbjesnila mnoge: "Što me briga ako se muškarac ubije"

Foto: Instagram

INFLUENCERICA Chidera Eggerue, na društvenim mrežama poznata kao The Slumflower, našla se na udaru kritike nakon što je napisala da samoubojstva muškaraca nisu njen problem. 

U seriji objava na Twitteru implicirala je da bi ženski problemi poput dječjih brakova, seksualnog zlostavljanja i obiteljskog nasilja trebali imati prioritet pred problemom rastuće stope samoubojstava kod muškaraca. 

"Nemam vremena razmišljati o tome kako vas sad guši sustav koji ste stvorili na moju štetu. Ako se muškarac ubije zato što ne može plakati, kako je to moj problem?" napisala je u objavi koju je u međuvremenu obrisala s Twittera. 

Chidera, inače autorica Sunday Timesovog bestselera What a Time to be Alone, koju na Twitteru prati više od 73 tisuće ljudi, i nakon brojnih kritika ustrajala je u svojim stavovima. 

"U svijetu u kojem muškarci imaju neproporcionalan pristup moći, žene i djevojke se izlažu opasnosti da budu ubijene samo zato što su izašle navečer, baca im se kiselina u lice i prisilno ih udaju s devet godina. Dok muškarci ne budu sistemski u lošijoj poziciji, žene će uvijek biti moj prioritet. Muškarci se moraju sami brinuti za sebe i ne čekati da se žene brinu za njih jer se mi moramo brinuti za rane koje su nam oni nanijeli. Patrijarhat je štetan za sve, uključujući muškarce, ali nije obaveza žena da se brinu za njih. Pitam se kakav bi svijet bio da muškarci počnu raditi na sebi i daju ženama priliku da žive bez straha", rekla je za Daily Mail. 

Neki od njenih pratitelja su joj se otvoreno suprotstavili. 

"Potičem ideju da žene trebaju osnažiti i da trebaju doći na poziciju koja im s pravom pripada (što je, po mom mišljenju, na vrhu), ali reći da te nije briga ako ljudsko biće počini samoubojstvo, bez obzira na to kojem spolu pripadalo, je jednostavno barbarski", napisala je jedna osoba. 

"Aktivistica sam protiv obiteljskog nasilja i radim s ranjivim ženama. Znam koji su prioriteti, no porast stope samoubojstava kod muškaraca se ne smije ignorirati. Možemo se boriti za jedno i drugo istovremeno", dodala je druga. 

"Feminizam drži da sistem ima negativan utjecaj na oba spola. Muškarci također pate zbog toga. Tvoj manjak suosjećanja za muškarce koji pate od mentalnih bolesti ni na koji način ne doprinosi feminizmu", zaključila je treća. 

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida KBC Zagreb (radi od 0 do 24 sata): 01 2376 335

Plavi telefon: 01 4833 888

Psihološki centar TESA: 01 4828 888

Pročitajte više