Ford Fiesta sve popularnija

23. LIPNJA s proizvodne linije u Koelnu u Njemačkoj, sišla je 500.000 -ta Ford Fiesta. Slavljeničku peterovratnu Fiestu srebrne boje pokretanu 1.25-litarskim motorom s proizvodne linije je odvezao njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Proizvodnja nove Fieste započela je u Koelnu u studenom 2001. godine, dok je u Valenciji (Španjolska) prva Fiesta sišla s trake u travnju 2002. Fiestin derivat, Fusion, u Koelnu se počeo sklapati u lipnju 2002. godine.

Upravo zahvaljujući obnovljenoj gami gradskih mališana, Ford Europa je napravio zaokret u poslovanju. Nakon potpune reorganizacije, tvornica je postala primjerom moderne i fleksibilne proizvodnje automobila u Europi, a Fordov račun izašao iz minusa.

Ubrzo je obnovljena i tvornica u Valenciji, gdje danas funkcioniraju četiri proizvodne linije (Ka, Fiesta, Focus, Mazda 2).


Tijekom 2002. godine Fiesta je prodana u čak 300.000 primjeraka čime je zauzela tržišni udio od 2%. Tijekom ove godine zabilježen je daljnji porast, prvih pet mjeseci prodaja Fieste dostigla je 155.000 jedinica, što je porast od 24 %.

Prodaja fusiona se sa prošlogodišnjih 20.000 ove godine popela na 49.000, što je još jedan dokaz popularnosti inovativnih koncepata u segmentu gradskih automobila.

U Fordu ne skrivaju zadovoljstvo, Earl Hesterberg, potpredsjednik za marketing, prodaju i servis pri Ford Europi rekao je: "Udio Ford Europe na europskom tržištu automobila ove je godine porastao s 8.8 posto na 9.0 posto unatoč sveukupno silaznom trendu. Naša nova Ford Fiesta i Ford Fusion najviše su doprinijeli ovom porastu udjela."

Pročitajte više