Formula Sudoka: "To je varanje i oduzima svaku mrvicu zabave"

POPULARNA križaljka Sudoku je od omiljene zabave pojedinaca postala tek obična dječja igra. Naime, američki računalni stručnjak James Crook je otkrio formulu kojom možete riješiti i najtežu Sudoku mozgalicu. Iako bi se svatko ponosio takvim otkrićem, Crook je postao jedan od omraženijih osoba u Americi, ali i svijetu.

"Ako napravite dovoljno pogodaka doći ćete do konačnog rješenja"

"To je kao da koristite računalni program tijekom rješavanja obične križaljke, oduzima svaku mrvicu zabave. Varanje u nečemu što želite da vas naljuti i da se potrudite", izjavio je autor kriminalističkih romana o Inspektoru Morseu i veliki ljubitelj Sudokua, Colin Dexter. Sistem kojeg je osmislio, odnosno otkrio Crook, zahtjeva da igrači u prazne kućice unesu sve moguće preostale brojeve i onda uspoređujući setove brojeva dođu do konačnog rješenja.

Čarobna formula kojom možete riješiti Sudoku za sat vremena je objavljena na internetskim stranicama Američkog matematičkog društva na čak devet stranice gdje je i Tom Colloyer također predstavio svoju teoriju. "Ako napravite dovoljno pogodaka doći ćete do konačnog rješenja", izjavio je Colloyer koji je svoju teoriju nazvao "pogađanje".

A.M.

Pročitajte više