Ova je fotka u bikiniju cheerleadericu koštala posla, a onda su se stvari zahuktale

Foto: Instagram

NAVIJAČICA Bailey Davis poput većine 22-godišnjakinja ima Instagram profil na kojemu objavljuje fotografije iz svog života, no za razliku od većine njenih vršnjakinja, Bailey je jedna objava na Instagramu koštala posla.

Naime, Bailey se kao navijačica New Orleans Saintsa mora držati određenih pravila među kojima su i pravila ponašanja na društvenim mrežama. Profil joj mora biti zatvoren kako je ne bi mogao pratiti bilo tko te se u javnosti ne smije pojavljivati gola, polugola ili u donjem rublju. Međutim, ona je u veljači na Instagramu objavila fotografiju u jednodijelnom kupaćem kostimu što su njezini šefovi protumačili kao kršenje potonjeg pravila, piše New York Times.

Na temelju te fotke te toga što je ranije optužena da je bila na jednom tulumu gdje su bili i igrači Saintsa, Bailey je uručena odluka o prekidu suradnje. Zašto je bitno što je bila na tulumu gdje su bili i igrači tima čija je ona navijačica? 

Pa zato što Saintsi svojim navijačicama brane ikakav kontakt s igračima tima, a to pravilo ide tako daleko da kad bi, primjerice, navijačica ušla u restoran u kojem bi bio jedan od igrača, ona bi morala napustiti taj restoran. Ista stvar vrijedi i obrnuto - ako bi igrač ušao u restoran u kojem navijačica već sjedi i jede, ona bi također morala napustiti restoran, dok bi on mogao ostati u njemu. I da, to nije samo primjer, već im je to izričito tako i rečeno, upravo na primjeru restorana.

Davis je zbog svega toga uputila žalbu saveznoj agenciji koja provodi zakone o građanskim pravima - Equal Employment Opportunity Commission, odnosno komisiji koja se bavi osiguravanjem jednakih prava zapošljavanja za sve. Davis optužuje Saintse da imaju dvije vrste pravila - jedne za navijačice koje su sve žene i jedne za igrače koji su svi muškarci.

The New York Times pregledao je interne poruke, SMS-ove, mailove i ostale materijale Saintsa koje im je proslijedila Davis te su odradili intervju s njom i došli do zaključka da Saintsi zaista imaju politiku "anti-fraternizacije", odnosno zahtijevaju od navijačica da izbjegnu bilo kakav kontakt s igračima, bilo osobno ili online, dok igrači za pokušaje kontaktiranja navijačica ne mogu biti kaženjeni. Navijačice moraju blokirati igrače na društvenim mrežama te se ne smiju fotkati u odjeći sa Saints obilježjima, zbog čega im je onemogućena samopromocija na društvenim mrežama.

Navijačice moraju paziti tko ih prati na društvenim mrežama, kako među profilima ne bi bio profil nekog igrača (pa makar i pod lažnim imenom), dok njih može pratiti tko god. 

"Rekli su im da je sve osim 'bok' ili 'dobra igra' preosobno", kaže Davisina mama Lora koja je dugo godina radila kao koreografkinja za Saintse. 

Bailey tvrdi i da nije bila na tulumu s igračima za koji ju se optužuje, a službeno klub ni nema nikakvih dokaza da se 22-godišnjakinja našla tamo, već su sastanak sazvali kako bi raspravljali o glasinama koje su se počele širiti da je ona bila tamo. Ona im je tad rekla i da ju je nekoliko igrača pokušalo kontaktirati putem Instagrama, no da ih je ona blokirala. Na to su iz kluba, nju i druge navijačice, podsjetili da svoje profile prebace na privatno te da blokiraju sve igrače. 

Ona je svoj profil prebacila na privatno prije nego što je objavila fotografiju u kupaćem kostimu, no iz kluba su je nakon toga tražili primjerak te fotografije da ocijene je li primjerena. Rekli su joj da, unatoč tome što je objavljena na privatnom profilu, fotografija krši pravila o odijevanju. 

"Tvoja veoma loša prosudba bila je objaviti onu fotografiju, pogotovo s obzirom na glasine koje kruže o tebi. Ovo ne pomaže tvom slučaju. Očekivala bih da ćeš biti pametnija", napisala joj je Ashley Deaton, jedna od šefica navijačica.

Četiri dana kasnije je otpuštena.

"Ako navijačice ne smiju kontaktirati igrače, onda ni igrači ne bi smjeli kontaktirati navijačice", kaže njena odvjetnica Sara Blackwell. "Starinski stereotip žene koja se mora sakriti kako bi bila zaštićena nije dopušten u Americi, a pogotovo nije dopušten na radnom mjestu", zaključuje. 

"Saintsi nastoje tretirati sve zaposlenike jednako, uključujući i gospođicu Davis. Branit ćemo politiku organizacije i pravila radnog mjesta u pravo vrijeme i na pravom mjestu, a zasad je dovoljno reći da gospođica Davis nije bila podvrgnuta rodnoj diskriminaciji", rekli su iz Saintsa.

Inače, navijačice New Orleans Saintsa mogu raditi samo četiri godine, a Bailey je na toj poziciji bila tri godine.

Bailey kaže da ne očekuje da opet dobije posao, već da samo želi da se navijačice osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. 

Pročitajte više