FOTO "Čovjek koji hoda": Skulptura vrijedna više od pola milijarde kuna očarala Zagrepčane

Foto: Anto Magazin/Pixsell

U ZAGREBAČKOM Umjetničkom paviljonu u srijedu, 21.9. otvara se izložba skulptura, crteža i litografija Alberta Giacomettija "Portreti sadasnjosti."

U okviru ciklusa "Najveći kipari 20. stoljeća" posjetitelji Umjetničkog paviljona imat će jedinstvenu priliku vidjeti Giacomettijeva djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght - dvadesetak crteža, isto toliko litografija te skulpture.

"Čovjek koji hoda" sasvim sigurno može se ubrojiti u antologijske skulpture 20. stoljeća, a prema brojnim kritičarima, simbolizira samu prirodu 20. stoljeća koje je obilježeno ratnim uništavanjima i razaranjima.

Giacommeti je bio dobar prijatelj egzistencijalista Jeala Paula Sartrea pa se to očituje i u ovom njegovom radu koji izražava sve probleme postojanja, kompleksnost i jedinstvenost života, otuđenost i beskonačnu usamljenost čovječanstva.

"Čovjek koji hoda" remek-djelo je koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura - prije nekoliko godina na Sothebysovoj aukciji u Londonu prodano je za čak 104 milijuna dolara.

Pročitajte više