FOTO Ribari s Korčule iz mora izvukli grdosiju od gotovo 4 metra: "Vaga se jednostavno raspala"

Foto: Facebook

NEKOLIKO milja južno od otoka Glavata, posudi korčulanske Adriane na dubini od oko 160 metara u mrežu se uhvatila ribetina kakvu se zaista rijetko viđa.

"Trofejna ribetina žutuga dračorepka ili šiba čavlara (Dasyatis centroura) iz porodice žutuljki (Dasyatidae) poznata je još i pod imenima kao što su viža velika, žutulja čavlara, veliki šunj...", pojasnio je uz objavu na Facebooku pelješki fotograf Ivica Trojanović čiji ostatak zanimljivog posta prenosimo u cijelosti.

"Dužine je do 4 m, obično oko 1-1,3 m, te širine tjelesne ploče do 2,1 m, težine do 200 kg. Najveći službeno zabilježeni primjerak ( koliko sam uspio pronaći) ulovljen je 1953. g u Hvarskom kanalu i bio je dug 396 cm. Primjerci duži od 2-3 m su rijetki u Jadranu i to uglavnom u srednjem i južnom dijelu a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora) te zapadnom i istočnom Atlantiku. Lovi se najčešće koćom te rjeđe parangalom. Česta je jedino na ribarnicama u Maroku dok je kod nas srednji godišnji ulov tek nekoliko tona. Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima a u toplijim mjesecima koti do 4 mlada. Ne uživa posebnu zaštitu i kao ulov je rijetka kod nas. Na repu ima jednu ili dvije harpunasto nazubljene bodlje kojih se treba čuvati zbog otrovnosti.

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 cm i široka 210. Pokušaj vaganja nije uspio jer se je vaga nosivosti 200 kg jednostavno raspala a da riba nije ni blizu bila u zraku pa ostaje tek procjena velikog broja znatiželjnika na orebićkoj rivi da se radi o težini između 250-300 kg. Sama utroba, želudac i jetra, težila je preko 30 kg.

Glavatska žutulja je noćas jedva ukrcana u kamion, a namijenjena je talijanskim trpezama. Zahvala dr. Valteru Kožulu, znanstveniku dubrovačkog Instituta za more i priobalje koji je determinirao ribu, a našim vrijednim ribarima, Marku i Andriji, mirno more i pune mreže", zaključio je.

Pročitajte više