FOTO Zagrebačke mažoretkinje najbolje su u Europi, a mi smo otkrili njihovu tajnu uspjeha

Foto: Ante Delač/Index

ZAGREBAČKE mažoretkinje su jedan od zasigurno najljepših simbola Zagreba. U 23 godine postojanja nastupile u 22 zemlje svijeta, 14 puta su bile prvakinje Europe, a 19 puta Hrvatske. Njihove nastupe je vidjelo nevjerojatnih 12 milijuna ljudi.

Upravo su se vratila s Europskog prvenstva mažoretkinja u Vinkovcima gdje su se ponovno okitile medaljama. U kadetskoj i juniorskoj kategoriji osvojile su prvo mjesto, a u seniorskoj drugo. Popričali smo s njihovom predvodnicom, 21-godišnjom Viktorijom Čeh koja nam je otkrila neke zanimljivosti o Zagrebačkim mažoretkinjama.

"Studentica sam 3. godine Poslovne ekonomije i financija i uz to sam zaposlena u uredu Zagrebačkih mažoretkinja. U Zagrebačkim mažoretkinjama sam 14 godina, a zainteresirala sam se tako što sam vidjela kumu koja je na ulici bacala štap. Jako me zanimalo kako to radi, bilo mi je vrlo zanimljivo i mama me odvela na audiciju", priča nam Viktorija koja s mažoretkinjama već 9 godina ide na natjecanja.

Osvojila je zavidnih osam europskih zlatnih medalja, dvije srebrne, osam državnih zlatnih i jednu srebrnu medalju. S mažoretkinjama je, kaže, proputovala skoro cijeli svijet, od Kariba do Tajvana.

Za ovogodišnje Europsko prvenstvo su se pripremale oko mjesec i pol dana: "Bio je to dosta težak put, ali na kraju se sve isplatilo. Disale smo i živjele jedna za drugu, ne mogu ni opisati taj osjećaj. Navijači su bili izvanredni, osjećaj kada staneš na start i čuješ toliku podršku s tribina stvarno je nešto posebno. Konkurencija je bila jako velika. Sudjelovalo je jako puno timova iz različitih zemalja".

"Zagrebačke mažoretkinje su prije svega jedna velika obitelj, kroz treninge, natjecanja i putovanja sam stekla velika prijateljstva i ne bih to mijenjala za ništa u životu. Jako sam sretna što sam dio toga", kaže.
 
"Naš prosječni trening se sastoji od zagrijavanja koje otprilike traje oko pola sata. Nakon toga ide tehniciranje sa štapom koje traje isto otprilike oko pola sata, zatim uvježbavanje plesnih koraka i isplesavanje koerografija i na kraju je istezanje oko 20 minuta. Za vrijeme priprema za prvenstva treniramo svaki dan po tri sata, jedan dan imamo odmor, osim ako trener ne kaže da možemo odmarati i duže", opisuje nam kako izgleda jedan njihov trening.
 
 
Svake godine primaju nove članice, a najduži staž ima Petra Ros koja je s njima od 1997. godine. Natječe se od 2000. godine, a bila je predvodnica kadetkinja i juniorki. S mažoretkinjama je osvojila čak  17 europskih i 15 državnih medalja.
 
"Pridružiti nam se mogu sve djevojčice i djevojke u starosti od 3 do 15 godina. Audicije se održavaju 13. listopada u 20 sati ili 15. listopada u 13 sati u Palmotićevoj 30 u Zagrebu. Na audiciji se ispituje smisao za ritam te osnovna prerodžba o memoriji i percepciji kandidatkinja. Kandidatkinje moraju ponoviti osnovni korak koji će im pokazati jedna od mažoretkinja", poziva Viktorija i najavljuje da će na sljedećem Europskom prvenstvu biti još bolje nego dosad.
 

Pročitajte više