Fotograf snimio nevjerojatan prizor Mjeseca iznad Sljemena - fotke oduzimaju dah

DVIJE fotografije koje je snimio fotograf Slaven Janđel postale su hit na Facebooku, a čim ih pogledate, bit će vam jasno i zašto.

Janđel je uhvatio nevjerojatan prizor Mjeseca iznad Sljemena, i to dva puta - tijekom dana i tijekom večeri. Za Index je otkrio i kako su nastale ove nevjerojatne fotografije.

"Ideju za snimanje takve fotografije dobio sam prije tri do četiri godine dok sam putovao vlakom iz Zagreba prema Zaboku, a puni je Mjesec bio relativno blizu TV tornja. Tad sam si obećao da ću jednom snimiti tu scenu. Za planiranje sam koristio posebnu aplikaciju za računanje položaja Sunca/Mjeseca koju sam intenzivnije počeo koristiti 2017. godine. Pomoću te aplikacije moguće je prilično precizno izračunati položaj Mjeseca u određeno doba dana, odnosno lokaciju gdje moram biti da bi Mjesec izašao točno iza tornja", objašnjava.

"Prošle godine planove za snimanje poremetila je dugotrajna naoblaka, a ove su se godine uvjeti skoro savršeno poklopili u oba dana. Kako se Mjesec relativno brzo pomiče, bilo je potrebno malo trčanja u suprotnu stranu od njegovog kretanja kako bih toranj mogao na vrijeme centrirati u odnosu na mjesec. Objavljena dnevna fotografija jedna je od četrdesetak snimljenih u periodu od ukupno desetak minuta. Na noćnoj verziji planirao sam samo jednu verziju kadra i ispalo je otprilike kako sam zamislio", kaže Janđel koji je fotografije objavio na svojoj službenoj Facebook stranici na kojoj se mogu pronaći njegovi brojni radovi.

Inače, Hrvatsku je jučer obasjao Supermjesec, a kako je to izgledalo u gradovima i mjestima diljem Hrvatske, možete pogledati OVDJE.

Pročitajte više