Fotografija za pedofile na aukciji u Londonu

JEDNO je kada se razgolićeni klinci gledaju kod kuće u obiteljskim albumima, a drugo kada se slika nage djevojčice raskrečenih nogu nađe u katalogu čuvene kuće "Sotheby".

Tamo se priprema nova aukcija umjetničkih djela, a za fotografiju djevojčice autorica Rineke Dijkstre mogla bi dobiti između 3.000 i 4.000 funti, ako joj ovaj skandal još više ne povisi cijenu.

Javila su se brojna društva za zaštitu djece i ona koja zastupaju napastovane klince tražeči da se fotografija izbaci iz kataloga i zabrani njena prodaja na aukciji, a glasnogovornik Scotland Yarda izjavio je kako su zatražili stručno mišljenje nadležne komisije "Crown Prosecution Service" koja sliku nije smatrala nepristojnom ni provokativnom.

Bivši šef Odjela za borbu protiv pedofilije Bob McLachlan ipak smatra "da takve nedužne slikice postaju dinamit u rukama nastranih osoba i povećavaju seksualne apetite pedofila".

Kontraverzna nizozemska umjetnica Dijkstre čije su fotografije izložene u mnogim muzejima svijeta i postižu cijenu od 70.000 funti već je jednom izazvala skandal kada je nagovorila trudnicu da ustane neposredno iza poroda i još krvava joj pozira pred kamerom. Objavljujući ovu vijest mediji su sliku sami cenzurirali.

Pročitajte više