Francuska na putu ka legalizaciji razmjene datoteka

DONJI dom francuskog parlamenta je na jučerašnjoj sjednici izglasao izmjene zakona koji regulira zaštitu autorskih prava na različitim audio-vizualnim medijima. Ta odluka predstavlja težak udarac kako vladi Dominiquea de Villepina, tako i francuskim i svjetskim medijskim kućama, koje drže kako će novi zakon previše olakšati kopiranje zaštićenih sadržaja.

Prema originalnom vladinom prijedlogu zakona svatko tko bi neovlašteno kopirao zaštićene sadržaje je riskirao 300.000 eura globe i tri godine zatvora.

Tako oštar prijedlog je izazvao bijes francuske javnosti i organizacija za zaštitu potrošača. Odmah je započela kampanja s ciljem da se odredbe predloženog zakona ublaže, što je imalo efekta na parlamentarne zastupnike.

Plašeći se da bi zakonski prijedlog mogao biti poražen, vlada je u posljednji trenutak unijela izmjene prema kojima bi kazneno gonjenje budućih kršitelja zakona uslijedilo tek nakon dva upozorenja. No, to nije bilo dovoljno da se umire zastupnici.

Umjesto toga je izglasan alternativni zakonski prijedlog. Prema njemu bi svaki konzument zaštićenih audio-vizualnih sadržaja dobio neograničeno pravo kopiranja i razmjene datoteka u zamjenu za mjesečnu naknadu od oko 7 eura.

Dok su francuski potrošači oduševljeni, francuski glazbenici i medijski djelatnici su šokirani, nazivajući novi zakon "ubojstvom" ili "sovjetizacijom" francuske glazbene i medijske industrije.

D.A.

Pročitajte više