Francuski pekari ispekli su najduži baguette, srušili rekord star pet godina

Ilustracija: Shutterstock

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu dugačak 140.53 metra i preuzeli primat od Italije koja je rekord držala pet godina.

Ovaj francuski kruh, oko 235 puta duži od tradicionalnog, proizveden je u Suresnesu, predgrađu Pariza, za nedjeljno događanje Francuske konfederacije pekara i slastičara. Raniji najduži baguette imao je 132.62 metra i ispečen je u talijanskom Comu u lipnju 2019.

Kako bi srušili taj rekord, francuski su pekari počeli praviti tijesto u 3 ujutro prije nego što je stavljeno u posebnu pećnicu na kotačima. "Sve je potvrđeno, svi smo vrlo sretni da smo postigli rekord i da je to učinjeno u Francuskoj", rekao je Anthony Arrigault, jedan od pekara, nakon što je rekord potvrdio sudac Guinnessove knjige rekorda.

Dio baguettea izrezan je i podijeljen javnosti, a ostatak je darovan beskućnicima. Tradicionalni francuski kruh mora biti dugačak oko 60 centimetara, napravljen samo od pšeničnog brašna, vode, soli i kvasca te težiti oko 250 grama, prema službenom propisu.

Pročitajte više