Francuske udruge za sigurnost na cesti kritiziraju Bessonov film

Najnoviji nastavak popularnog francuskog filma o taksistu opsjednutom brzinom, koji se počeo prikazivati u francuskim kinima ovog tjedna, navukao je na sebe bijes francuskih udruga za sigurnost na cesti koje tvrde da film glorificira opasnu vožnju.

Sigurnost na cesti je postala vruća tema u Francuskoj otkad je vlada prošlog rujna objavila rat vozačima koji su francuske ceste učinili najpogubnijima u Europi s oko 8000 smrtnih slučajeva godišnje.

No, teško da će to zaustaviti publiku da pogleda ´Taxi 3´, u kojem Sami Naceri tumači ulogu taksista koji nespretnom policijskom inspektoru pomaže u borbi protiv zločina zahvaljujući nevjerojtanoj brzini svog Peugeota 406.

´Taxi 2´ privukao je više od 10 milijuna gledatelja 2000. godine, čime je postao najuspješniji film godine, ispred holivudskih hitova poput ´Gladijatora´.

Dodatne atrakcije ovog puta uključuju kriminalce na ´rolama´ te malu ulogu Sylvestera Stallonea.

Udruga za sigurnost na cesti objavila je da film predstavlja opasan utjecaj na mlade vozače i osudila Peugeot jer podržava serijal.

´Ovi su filmovi preplavljeni testosteronom bez ikakvog kontra argumenta, poput onoga da su automobilske nesreće najveći uzročnici smrtnosti kod mladih ljudi u ovoj zemlji´, kazala je glasnogovornica udruge Genevieve Jurgensen.

Redatelja filma Luca Bessona, koji je ujedno i producent čitavog serijala, optužili su i neki članovi filmske ekipe, tvrdeći da je škrtario na mjerama sigurnosti na snimanju kako bi ostao unutar proračuna od 11 milijuna eura.

Besson je bio pod policijskom istragom u lipnju zbog smrti kamermana tijekom snimanja ´Taxija 2´ 1999. godine, dok jedna kaskaderka traži odštetu za ozljede pretrpljene na snimanju trećeg dijela serijala.

Besson, redatelj svjetskih kinohitova ´Veliko plavetnilo´ i ´Peti element´, brani film kao čistu zabavu.

´Publika očekuje da na velikom ekranu vidi stvari koje ne može činiti u stvarnom životu: letjeti, spustiti se na Mjesec ili voziti brzinom od 400 km/h´, kazao je u interviewu tjedniku Paris Match.
´No, to ne znači da će milijuni gledatelja koji pogledaju ´Taxi 3´ voziti kući brzinom kojom Sami Naceri vozi u filmu´, dodao je on.

Pročitajte više