Francuski milijarder otvorio muzej suvremene umjetnosti u Veneciji

FRANCUSKI biznismen kojem u džepu šuška preko 17 milijardi dolara, François Pinault, zaljubljen je u Veneciju. Prilikom prvog posjeta romantičnom gradu zakleo se sam sebi kako će jednog dana biti vlasnik barem jedne nekretnine "kako bi mogao uživati u svim venecijanskim ljepotama". Drugi put kad se vratio kupio je Palazzo Grassi, vilu i izložbeni prostor klasične venecijanske arhitekture koja je smještena na Grand Canalu. Dizajnirao ju je Giorgio Massari a dovršena je 1772. godine.

"Dječak sa žabom"

Ovih dana Pinault ponovno boravi u omiljenoj Veneciji. Ovoga puta razlog nije odmor već ekskluzivno otvorenje drugog venecijanskog muzeja suvremene umjetnosti koji se nalazi u Punta della Dogani. Osim njega kao počasnog gosta, na otvorenju je bio i japanski arhitekt Tadao Ando koji je dizajnirao muzej. Vrata muzeja će za javnost biti otvorena od 6. lipnja ove godine. Na jednoj od priloženih fotografija u galeriji cijelo društvo je poziralo ispred skulpture naziva "Dječak sa žabom" koja se nalazi ispred ulaza u muzej smještenog na Punti della Dogani, mjestu koje je nekoć predstavljalo ulaz u Veneciju.

François Pinault je rođen 1936. godine u Parizu. Vlasnik je tvrtke koja ujedinjuje luksuzne brendove. Danas je uglavnom vodi Françoisov sin François-Henri Pinault. François je inače poznat kao jako dobar prijatelj bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, a prema prošlogodišnjoj Forbesovoj listi najbogatijih François Pinault je zauzeo 39. mjesto.

L.V.
Foto: AFP

Pročitajte više