Gondolijer najbolji prijatelj filmskih zvijezda u Veneciji

OLIVER STONE večerao je s njim, Glenn Close pjevala mu je serenadu, a holivudski producent Jole Silver ne može živjeti bez njega kad dođe u Veneciju, no vjerojatno nikad niste čuli za Francesca Greca.

Šezdesetosmogodišnji gondolijer, koji više od 40 godina plovi kanalima i prevozi putnike, zbližio se više nego itko s najpoznatijim svjetskim zvijezdama.

"Ako ste dobri i brinete se o ljudima stvarate prijateljstva. Ručao sam ili večerao s većinom svjetski poznatih zvijezda koje su došle na Venecijanski filmski festival...Toliko je priča, tko bi se svih sjetio", rekao je Greco.

Tako je, primjerice, jedna zgoda vezana uz Roberta de Nira kojeg je prevozio u potpunoj tajnosti, po želji svjetski poznatog glumca. Zvijezda "Taksista" zamolila ga je da po svaku cijenu izbjegne novinare, što je Greco najozbiljnije shvatio i dovezao de Nira pred vrata hotela u najvećoj diskreciji.

"Jadni paparazzi", rekao je Greco, "moraju od nečega živjeti, a ja opet moram slušati što mi kaže tip kojeg vozim i koji mi plaća", objasnio je Greco.

Vremena se mijenjaju i za Greca: nakon tri desetljeća njegova rada sada koordinira flotu elegantnih vodenih brodica koje prevoze festivalske goste iz svijeta filma od zračne luke do privatnog doka Excelsiora, hotela s pet zvjezdica.

Nerijetko ga zvijezde, zajedno s cijelom njegovom obitelji, pozovu na večeru. "Žene su uvijek zabavnije", ističe Greco, "poput Glenn Close, koja je tijekom plovidbe kanalom pjevala".

Međutim, postoji samo jedan čovjek kojemu ne može odbiti da ga osobno preveze. "Joel Siver iz Warner Brosa, najveći kapitalist u Hollywoodu. On mi je jako blizak prijatelj i, bez obzira na sve, uvijek ga sam vozim uokolo, njega i njegovu obitelj", kaže najbolji prijatelj zvijezda u Veneciji.

Pročitajte više