Gospodin Darcy najpoželjniji muškarac za izlazak

GOSPODIN Darcy, romantični junak iz djela "Ponos i predrasude" Jane Austen, proglašen je najpoželjnijim fiktivnim likom za izlazak, javlja BBC u utorak.

Lik književnice Jane Austen pobijedio je druge fiktivne likove poput Jamesa Bonda i Supermana, rezultat je ispitivanja u kojem je sudjelovalo više od 1900 žena.

Lik Darcyja, koji je u zadnjoj tv verziji BBC-ja tumačio Colin Firth, najviše se sviđa ženama u dvadesetim i pedesetim, pokazuje ispitivanje koje je provela agencija Book Marketing Limited uoči dodjele britanske književne nagrade za fikciju Orange Prize 2003., čiji će rezultati biti poznati u srijedu.

Prema jednom drugom ispitivanju, g. Darcy bio je na vrhu liste najpoželjnijih fiktivnih gostiju na večeri.

"Ponos i predrasude" odabran je ujedno za najbolji roman neke spisateljice među ženama starijima od 40 godina.

Roman na vrhu liste žena mlađih od 40 godina je "Dnevnik Bridget Jones" Helen Fielding.

"Rezultati pokazuju da su naši omiljeni likovi iz romana, poput g. Darcyja, oni s kojima se susretnemo u mladosti te im ostajemo vjerni", izjavila je Kate Mosse, počasna predsjednica nagrade Orange Prize, koja se dodjeljuje najboljim spisateljicama.

Za ovogodišnju nagradu Orange Prize u najužem su krugu, između ostalih, romani "The Autograph Man" Zadie Smith i "The Little Friend" Donne Tartt.

Pročitajte više