FOTO Festival svjetla Zagreb obukao gradske atrakcije u novo ruho. Evo detalja 

Foto: Promo

Sadržaj nastao u suradnji s: Turistička zajednica grada Zagreba

ZAGREBAČKO proljeće i ove godine započinje događanjem koje na malo drugačiji način pretvara pročelja zgrada u platno, a zanimljive gradske lokacije u umjetničke prostore. Samo što se ne slika kistovima i sprejevima, nego svjetlom.

Osebujne svjetlosne instalacije i ove godine obilježit će kraj zime i početak proljeća. Na 24 lokacije Festivala svjetla Zagreb posjetitelji će moći vidjeti nove radove domaćih i stranih umjetnika.

Jedinstven je to spoj umjetnosti, dizajna, spektakla, zabave i arhitekture koji će se odvijati na zagrebačkim trgovima, ulicama, pročeljima i parkovima u centru grada. Čim sunce zađe za horizont, upalit će se šarolika svjetla. Idućih sati posjetitelji će imati priliku doživjeti glavne gradske znamenitosti u novom ruhu. 

Program otvorenja u suradnji s WWF Adria, austrijskim, francuskim i njemačkim umjetnicima te uz 3D mapping zakazan je za srijedu, 20. ožujka, u 19 sati na lokaciji koja se premijerno predstavlja – Trgu Marka Marulića. Festival će trajati do 24. ožujka, a kao i prijašnjih godina, bit će otvoren od 18 do 23 sata. Ulazak na sve programe je besplatan. 

Zagreb dobiva “Svjetionik”

Kula Lotrščak, s čijeg četvrtog kata svakog dana u podne odjekne Grički top, pretvorit će se u “Svjetionik“, Opatovinom će “protrčati“ svijetleći “Lipicanci”, a stepenicama koje vode do Dolca rasprostrijet će se visokotehnološki tepih. Zrinjevac će preplaviti svjetlucavi “Balončići“.

Foto: Promo

Čarobno će biti i na Tuškancu. Pored kina posjetitelji će moći pronaći “Procvat“, ambijentalnu svjetlosnu instalaciju koja podsjeća da sve u prirodi ima svoj ritam i mijene. Na platou garaže bit će postavljena instalacija posvećena košarkaškom velikanu Draženu Petroviću, a u park-šumi ljubitelji astronomije moći će vidjeti “Meteorite“ i otkriti kakav tajni život vode šume.

Trgovi, mjesta čekanja i susreta, pretvorit će se na par dana u središta puna novih doživljaja. Na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića, posjetitelji će moći otkriti što je to posebno u točki gdje se susreću noć i svjetlost pomoću instalacije “Nightography“. Na Trgu hrvatskih velikana saznat će tko su “Čuvari budućnosti“, a na Trgu kralja Tomislava kakav je to “Ritam i mjera svjetlosti“.

Na Trgu J. J. Strossmayera dočekat će ih prostorno-svjetlosna instalacija “Okidač“, koja se već pokazala svijetu na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu - 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture. Mažuranićev trg ugostit će “Krijesnice“ i “AI Parazita“.

Ilustracija: Promo

Cijeli “Univerzum” u Gajevoj

Ulice, kao mjesta prolaza, na dane festivala pretvorit će se u destinacije. Tako će se u Gajevoj moći doživjeti “Univerzum“, svjetlosni orkestar od pedeset svjetlećih kugli, a šećući Vlaškom posjetitelji će šetati sanjivom izložbom svjetlećih slika koje prikazuju ljepotu i energiju grada. Masarykova ulica ugostit će “Kocku“, interaktivnu instalaciju koja briše granicu između umjetnika, umjetnosti i gledatelja.

Oaza za najmlađe ugnijezdila se na Dubravkinom putu koji će oživjeti uz neonsko igralište i instalaciju “Pixelio“, koja kao da je iznikla iz svijeta piksela i digitalne zabave. Na spomeniku Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti, koji se nalazi na istoimenom trgu oživjet će riječi iz njegovih djela.

Dio je to programa Festivala svjetla Zagreb koji će se, osim na ovim lokacijama, održati još u Zagrebačkom plesnom centru, Europskom trgu, Parku Ribnjak, Zrinjevcu, Hrvatskom narodnom kazalištu, tržnici Dolac i drugima. 

Kompletan popis lokacija kao i druge informacije o instalacijama mogu se pronaći na službenoj stranici Festivala na festivalsvjetlazagreb.hr.

Foto: Promo

Petnaest minuta tame 

Ovogodišnji program poklapa se s jednim od najvećih globalnih pokreta za okoliš, akcijom Sat za planet Zemlju kojoj je cilj podignuti glas protiv klimatskih promjena i poziv na hitnu akciju. 

Stoga na jedan sat posljednje subote u ožujku milijuni ljudi širom svijeta isključuju svjetla kako bi izrazili simbolički čin podrške Zemlji. Akciji se priključio i Festival svjetla pa će se tako u subotu, 23. ožujka, u 20:30 na 15 minuta ugasiti sve svjetlosne instalacije.

Manifestacija se odvija u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, a uz podršku Grada Zagreba. Od prvog održavanja 2017. godine, Festival je uvršten u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International.

TZGZ poziva sve zainteresirane da dođu u Zagreb i dočekaju dolazak dužih i toplijih dana na spektakularan način. Poručuju da ovogodišnji program spaja ono najbolje od likovne i izvedbene umjetnosti te moderne tehnologije. 

Više informacija može se pronaći na festivalsvjetlazagreb.hr

Sponzorirani sadržaj donose Index i Turistička zajednica grada Zagreba u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više