Gradonačelnica Sarajeva oglasila se o otkazivanju koncerta Tonyja Cetinskog

Foto: Armin Durgut/Bus Plus produkcija/ATA Images/PIXSELL

KONCERT Tonyja Cetinskog u Sarajevu povodom 40. godišnjice održavanja Zimskih Olimpijskih igara otkazan je, a tamošnji mediji pišu da gradonačelnica Benjamina Karić nije dozvolila financiranje koncerta iako je Gradska uprava delegirala projekt prema Vladi KS-a.

Karić se sada oglasila. Ona je na Instagramu uz svoju fotografiju poručila da Grad Sarajevo nije ugovarao koncert Tonyja Cetinskog niti ga otkazuje.

"Svoj posao od trenutka preuzimanja mandata obavljam pošteno. Svaka marka proračuna Grada Sarajeva namjenski je utrošena i tako će i ostati dok sam ja na čelu ove institucije. Prema javnosti sam uvijek otvorena i ne dozvoljavam da se baca ljaga na bilo što što radim", započela je Karić.

Dodala je da je organizacija 40. godišnjice Olimpijade velik i zahtjevan posao i da su se u realizaciju projekta uključile brojne institucije.

"Nisam birala izvođača"

"Dolaze nam Jure Franko, Katarina Witt, Torvill i Dean, na stotine sudionika klizat će se, sanjkati, skijati, igrati hokej, zabava će biti na svakom ćošku. Ono čime se nisam bavila je organizacija koncerta pred Vječnom vatrom", navela je.

"Nisam birala izvođača, lokaciju, produkciju. Ipak, pri realizaciji aktivnosti imperativ koji je iznad svega je poštovanje zakona i procedura", naglasila je Karić.

Novac koji je doznačen Gradu Sarajevu, a za koji se očekivalo da bude, između ostalog, namijenjen privatnoj firmi za organizaciju koncerta, neće biti utrošen zbog nemogućnosti zakonitog i na propisima zasnovanog unosa i utroška, tvrdi Karić.

"Grad Sarajevo bez transparentnog javnog poziva i propisanih procedura neće i ne želi raspolagati novcem. Ne postoji nikakav pritisak koji me može natjerati da radim nezakonito, na takve pritiske sam potpuno imuna. Svojim znanjem i čašću branim i stojim iza svega čime se bavim", zaključila je.

"Vi dovlačite nekoga tko nije iz BiH"

Podsjetimo, informacija da će Tony Cetinski nastupiti u Sarajevu povodom 40. godišnjice održavanja Zimskih Olimpijskih igara izazvala je niz oprečnih reakcija. Mnogima je zasmetalo što će na obljetnici nastupiti pjevač koji nije iz BiH.

Među prvima je informaciju osudio pijanist Vlado Podany. "Odvratno!!!! 40 godina od Olimpijade, a Vi dovlačite nekoga ko nije iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine… Tony je super, vrhunski izvođač, ali što se volite uvlačiti u guzove svima van granica naše zemlje… sram da vas bude… ‘Ugasili‘ ste nam umjetnike, kulturu, sreću … i uvozite je da bi opravdali vaše ‘uloge‘ u tome… Zato napuštam Sarajevo i BiH… s ‘vama‘ ne želim da dijelim ni zrak", napisao je Podany.

Pročitajte više