Gradska knjižnica Rijeka od Ljubljane dobila bibliobus: "Neizmjerno smo im zahvalni"

Foto: Gradska knjižnica Rijeka/Facebook

Grad Ljubljana i Gradska knjižnica Ljubljana darovali su svoj dosadašnji bibliobus Gradu Rijeci i Gradskoj knjižnici Rijeka, a to vozilo će se nakon potrebnih dorada koristiti kao županijski bibliobus. 

Ovaj bibliobus je Gradu Rijeci predan 29. kolovoza u Ljubljani, gdje su se susreli riječki gradonačelnik Marko Filipović, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i ravnateljica Gradske knjižnice Ljubljana Teja Zorko, a predstavljen je u srijedu u Rijeci. Županijski bibliobus bi u promet trebao krenuti sredinom listopada ove godine.

Osnovni je cilj županijskog bibliobusa obuhvatiti knjižničnim uslugama mjesta Primorsko-goranske županije bez drugog oblika djelatnosti narodne knjižnice kao i rubna područja gradova i općina u brdsko-planinskom području koja imaju knjižnicu samo u svom središtu pa će tako obilaziti Vinodol, dijelove otoke Krka, zaleđe Rijeke i niz mjesta u Gorskom kotaru.

Riječki bibliobus odlazi u mirovinu

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je istaknuo da će ovaj bibliobus zamijeniti dosadašnji, koji je Gradska knjižnica Rijeka koristila i koji odlazi u zasluženu mirovinu.

"Rad bibliobusa iznimno je važan budući da omogućuje čitateljima da im knjige, a samim time i znanje budu dostupni svugdje, i u onim općinama i gradovima riječkog prstena i Primorsko-goranske županije u kojima nema knjižnica", naveo je gradonačelnik. 

Danas smo u Rijeci predstavili buduće vozilo Bibliobusi Gradske knjižnice Rijeka za našu županijsku turu. Još jednom...

Objavljuje Gradska knjižnica RijekaSrijeda, 30. kolovoza 2023.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković zahvalio je na ovoj vrijednoj donaciji rekavši kako već neko vrijeme imaju dobru i kvalitetnu suradnju s Gradskom knjižnicom Ljubljana.

"Naša suradnja započela je 2018. godine zajedničkim radom na Erasmus + projektu ZELDA – Zelena i održiva knjižnica, a nastavila se i na Erasmus + K2 projektu Tech Library. Kroz te suradnje bolje smo se upoznali i uvidjeli da imamo puno zajedničkih tema, želja i ciljeva. Prijateljstvo koje se razvilo iz suradnje rezultiralo je i donacijom ovog bibliobusa na čemu smo neizmjerno zahvalni", rekao je Cvjetković.

Županijski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka sa 17.948 knjiga trenutno ima 1241 člana te obilazi 52 stanice u 41 naselju diljem Primorsko-goranske županije. U 2022. godini ostvareno je 12.898 posudbi i 8350 posjeta. S radom je započeo 2004. godine kao rezultat partnerskog projekta Gradske knjižnice Rijeka i Primorsko-goranske županije.

Pročitajte više