Grcala je u dugovima, a danas je milijunašica: 5 savjeta kako to ostvariti

Foto: Instagram

JESTE li i vi jedni od onih koji iz mjeseca u mjesec krpate kraj s krajem? Minus je sve deblji i pitate se kako se izvući iz svega toga. E pa Amerikanka Patrice Washington sve je to prošla, a na kraju je i profitirala.

34-godišnjakinja iz Atlante financijska je savjetnica i autorica tri knjige među kojima je najpopularnija "Stvarni odgovori na pitanja o novcu za svaku ženu: Kako pobijediti u igri novca sa ili bez muškarca". Patrice je lekcije naučila na teži način, te kaže kako je čak dva puta "dotakla dno", no izvukla se i svoje savjete je podijelila sa svima koji svoje financije žele dovesti u red.


Ona je sa suprugom pokrenula tvrtku, a 2007. posao je počeo patiti za vrijeme recesije. Nakon godine dana morali su zatvoriti agenciju za nekretnine, bili su u dugu od 2 milijuna dolara. U to doba recesije mnogi su počinili samoubojstvo jer nisu vidjeli izlaz, no ova se Amerikanka odlučila boriti jer je upravo rodila djevojčicu i nije mogla samo odustati.

U dugovima je bila već kao studentica i to zbog kreditnih kartica, tada je odlučila da ih više neće koristiti. Počela je s mužem štedjeti i planirati kako da otplate dug, no nakon dvije godine njihov dug se nije nimalo smanjio - 2011. proglasili su bankrot.

Ipak, Patrice se odlučila usmjeriti na ono što joj ide najbolje, a to je štednja. Svoje znanje je iskoristila i pokrenula firmu za financijsko savjetovanje i poučavala druge kako da se riješe duga.


"Gerald je predsjednik medijske kompanije, a ja zarađujem oko 300.000 dolara godišnje od svojih knjiga i osobnog brenda koji sam stvorila. Držeći se našeg plana, malo po malo riješili smo se duga. Kad sad pogledam unazad, greška koju sam napravila je da sam 'sva jaja stavila u istu košaru'. Sav naš novac bio je u nekretninama. Danas investiramo u restorane, trgovinu na malo i društvene medije", rekla je Patrice za New York Post.

Financijska stručnjakinja je podijelila i svojih top 5 savjeta kada je novac u pitanju.


1. Odredite financijski cilj

Morate znati što želite. Zato podijelite svoj cilj, napravite plan i iz dana u dan, korak po korak radite na tome.

2. Koliki je vaš dug?

Tabele i iznosi na platnoj listi mogu izgledati zastrašujuće, no važno je znati sve o svojem dugu - kolike su kamate, na koliko godina, koliko si možete priuštiti... važna je priprema kako bi otplata tekla što bezbolnije.

3. Tražite oprost duga

Svakako vrijedi probati. Bez obzira na to kome ste dužni i koja je bila svrha posudbe, imate pravo barem pokušati zatražiti oprost duga. Patrice je to uspjelo s bolničkim dugom nakon što je rodila kćer, a firma s nekretninama je propala pa nisu imali financijskih sredstava.

4. Zaradite na svojem hobiju

Razmislite o svojim hobijima. Volite li pisati ili peći kolače? Možda biste na tome mogli zaraditi. Tako je Patrice na početku volontirala kao financijski savjetnik, a kasnije je o toga napravila karijeru.

5. Bankrot

Ako je proglašenje bankrota jedini izlaz, dobro odvagnite sve elemente za i protiv. Patrice je istaknula kako joj to nije bio prvi izbor, no u konačnici je stekla povjerenje kreditora.

Pročitajte više