Gretić se vratio iz Beograda u Zagreb: "Hrvati uglavnom jedu ono najjeftinije"

Foto: HRT

AKO STE dovoljno hrabri da u Hrvatskoj budete novinar slobodnjak, pruži vam se prilika da detaljno upoznate mnoštvo medijskih projekata pa sam tako ove jeseni imala sreću biti dio tima novog HTV-ovog kulinarskog showa "Kuhan i pečen". Baš kao i sam projekt, premda moram priznati potpuno neočekivano, atmosfera na Prisavlju je za poželjeti. Centralnu ulogu u cijeloj priči ima sudac showa, vrhunski chef Tom Gretić.

"Nisam medijski profesionalac, ne čitam tekstove koje je netko napisao jer ih ne mogu zapamtiti, odmah svima kažem: 'Ako me stavite u neke okvire, ja to neću znati, pustite me da budem to što jesam'", pokušao mi je objasniti Gretić viđenje sebe u TV kontekstu.

Vodio je posao po brojnim hrvatskim i svjetskim hotelima, kuhao je za poznate svjetske zvijezde, a premda je na snimanjima od jutra do mraka, uvijek je spreman s puno duhovitosti i bez prepotencije baciti neku dobru repliku. Strog je i pravedan, no nema tog umora zbog kojeg će u emisiji dati drzak komentar, povrijediti ili poniziti, kako natjecatelje tako i kolege chefove. U modi odvratnih komentara, koji inače pršte na sve strane, Gretić dođe, ne nužno kao melem, više kao putar, pjenica ili posteljica, kako se volimo u redakciji gastro žargonom šaliti.

"Amateri su tu svojevoljno, muka im je već od kamere, seta, kratkih pola sata za kuhanje, još da ih i ja maltretiram bi stvarno bilo bez veze", kaže bivši masterchef, najstroži sudac kulinarskog showa "Tri, dva, jedan – kuhaj", bivši direktor i glavni kuhar u prestižnom rovinjskom hotelu Monte Mulini i jedini hrvatski chef kojem je bila ukazana čast kuhati u s razlogom razvikanom salzburškom Hangaru 7. Već neko vrijeme živi u Beogradu i novopečeni je otac preslatke Tesse, čije fotografije u pauzama često pogledava i s ponosom pokazuje ostatku ekipe. No za razliku od većine friških roditelja, koji zbog umora i neispavanosti najčešće izgledom podsjećaju na dugogodišnje heroinske ovisnike, Gretiću nekim čudom ne nedostaje snage, humora i pozitive.

"Valjda imam debelu kožu", kroz smijeh mi kaže Tom te dodaje: "Cijeli život sam previše radio, a ovo danas mi dođe kao pola radnog vremena. Cjelodnevna snimanja, beba kod kuće i razne peripetije, sve to zajedno mi nije napornije od onoga kako mi je znalo biti na poslu." 

Sa svojom životnom partnericom Sanjom u Beogradu je pokrenuo konzultantsku tvrtku. Trenutačno žive na relaciji Zagreb - Beograd, no za njih je, kaže, sasvim normalno da su stalno u pokretu.

"Naša beba je global trotter, ima osam mjeseci i već je bila u šest zemalja, a i uživa u vožnji automobilom. Mi dijete ne smatramo preprekom, nego se samo malo drugačije organiziramo i vodimo je svugdje s nama", kaže.

Premda radi kao savjetnik onima koji pokreću restoranske biznise, o otvaranju svog restorana, tvrdi, nikad nije razmišljao.

"Volio sam raditi, profesija me vukla pa sam dosta vremena proveo u inozemstvu, a tamo je svijet okrutan prema kuharima. Vrijediš koliko radiš i nije mi bio problem raditi po 14 sati. No ako otvoriš svoj restoran, radiš i 20 sati, zbog toga me takvo što apsolutno ne privlači", dodaje.

Kao sudac različitih kulinarskih showova Tom zna otvoreno prigovoriti kuharima amaterima zbog odabira namirnica, no svjestan je da je to zapravo samo refleksija gospodarske situacije u zemlji.

"Jede se ono što najjeftinije, a može zadovoljiti prehrambene potrebe i ima veliku energetsku vrijednost. Mnogi mi znaju prigovoriti da kako mogu pričati o debljini, a imam 120 kila, e, pa mogu i nemam problem reći da smo danas kao nacija sve deblji. Jede se sve više ugljikohidrata i šećera jer je to jeftino. Kod kuće se jede piletina, koja nam dolazi tko zna odakle, puna je antibiotika i hormona rasta i to se onda kuha sa slatkim vrhnjem jer je tako najbrže i najlakše. Uz to ide tijesto ili krumpir. Ma nema tu nikakvog kulinarstva. Ljudi, nažalost, nemaju vremena, želje, novaca i elana, a da bi se kod kuće kuhalo, čovjek mora biti zadovoljan svojim životom. Ljudi su nezadovoljni i u 15 minuta pokušavaju napraviti obrok koji će nahraniti obitelj", objašnjava Gretić.

Ono što na prvu upada u oči, dok vrijeme između snimanja provodite s Tomom i drugim vrhunskim hrvatskim chefovima je koliko ga kolege cijene. To se vidi iz njihove komunikacije, koja sama po sebi izgleda kao neki super poučan kulinarski reality show sniman u nečijem dnevnom boravku. Najluđe od svega je to što u pauzi između snimanja u istih pola sata, koliko natjecatelji imaju vremena za spravljanje svoga jela u showu, od namirnica koje oni nisu odabrali, za ekipu sa snimanja spravlja vrhunske delicije. Na svu sreću smo prešutnim dogovorom uspjeli dovoljno dugo u tajnosti držati informaciju o postojanju te naše gastro oaze na Prisavlju.

"To što vama kuham je sporadično i vrlo brzo, kod kuće mi nije problem kuhati i po pet sati samo za sebe i Sanju. Nas dvoje sjednemo za šank, otvorimo bocu vina i pričamo dok se kuha. To druženje i cijeli proces me baš ispunjavaju i vesele", priča Gretić, koji i u svojoj Tessi, koja već tri mjeseca jede krutu hranu, od malena razvija kulinarsku žicu. 

Za Tessinu zdjelicu voli spravljati meso, ribu i razne pjenice, a iznimno ga veseli što je za sada vrlo zadovoljna njegovim kulinarskim umijećem.

"To je sigurno zdravije od staklenki i prahova, doduše zahtijeva nešto vremena, no Sanji i meni to nije problem i nadam se da ćemo joj time usaditi želju za raznim okusima i što dulje izbjeći kemije u njenom životu", dodaje.

Bio bi vegetarijanac samo zbog zdravstvenih razloga

Iako smo u početku imali osjećaj da Gretića beskrupulozno iskorištavamo i ne damo mu da se odmori između snimanja, naposljetku smo shvatili da je on naprosto tip osobe koji uživa hraniti ljude, a ništa ga više ne opušta i ne odmara kao kuhača u ruci. Jedini problem imaju vegetarijanci jer Tom obožava meso.

"Nema šanse da ikada postanem vegetarijanac", kroz puno smijeha priznaje Gretić te dodaje da bi na to pristao jedino ako ga zdravstveni razlozi primoraju.

"Po vokaciji sam hedonist, a hedonist jede sve. Imamo sjekutiće i očnjake te crijevni trakt koji je predviđen za jedenje mesa. Tko sam ja da se borim protiv prirode?" kaže.

Dok smišljam kraj za ovaj tekst, sjedim već ne znam koji sat obnevidjela u režiji HTV-a te gledam Gretića kako snima drugu emisiju u danu, klanjam se tim živcima, kreativnosti, taktičnosti, humoru i toplini, a nekako baš takva je i njegova hrana. Imala sam priliku gledati razne showbiz zvijezde na djelu, a zatim i ponore koji su ih progutali, no Gretić evidentno zna da je dobra mjera recept za svaki uspjeh.

Ne bi bio sretan da njegova kći odluči krenuti njegovim stopama

"Nikad nisam mislio da ću postati TV ličnost, doduše nisam mislio ni da ću postati šef kuhinje pa sam to bio 20 godina. To se tako dogodi u životu. Možda je tajna u tome što ja televiziju ne pokušavam iskoristiti kao sredstvo vlastite promocije, već je to samo jedan od poslova kojim se bavim. Koliko sam u tome uspješan, na kraju će odlučiti gledatelji", ističe.

Iako uživa u svojoj profesiji, ne bi bio sretan da njegova kći odluči krenuti njegovim stopama.

"Mislim da je možemo odgojiti puno pametnije. Znam koliko odricanja i krvi zahtijeva ovaj posao i ne bih joj to želio. No ako ona to odabere, bit ću prvi koji će joj pomoć. Ako se to dogodi, budući da sam ja iz Hrvatske, a Sanja iz Srbije, cijeli kulinarska scena ovog dijela Europe se treba zabrinuti jer mala će biti apsolutni genije", zaključuje ponosno Gretić.

Pročitajte više