Hit Bryana Adamsa ne govori o "ljetu te 1969.". 10 manje poznatih stvari o glazbi

Foto: Profimedia

Donosimo vam još jedan tekst u kojem ćemo vas podsjetiti na neke od najvećih hitova i stvari koje o njima možda niste znali.

Natalie Merchant - Carnival

Iako se vjerojatno niste zapitali zašto je na odjavnoj špici filma Monster, u kojem Charlize Theron glumi serijsku ubojicu Aileen Wuornos, svirala pjesma Natalie Merchant, postoji opravdan razlog za to. 

"Kad mi je redatelj Nick Broomfield poslao film, jako me uznemirio sadržaj. Aileen je vodila mučan život koji je gori od mojih noćnih mora. Nisam dala dozvolu da koriste moju pjesmu sve dok nisam doznala da je slušala moj album Tigerlily dok je čekala izvršenje smrtne kazne. Osim toga, tražila je da Carnivale svira na njezinom pogrebu. Jako mi je čudno čuti što se događa s mojom glazbom jednom kad izdam pjesmu. No ako joj je to dalo neki mir i utjehu, zahvalna sam na tome", rekla je pjevačica. 

Bryan Adams - Summer of '69

Iako je ovo sada već opće mjesto glazbene trivije, pjesma Bryana Adamsa ne govori o "ljetu te davne 1969.", već je priča malo zanimljivija.

"Neki dijelovi pjesme su autobiografski, ali naslov je povezan s idejom 69 kao metafore za seks. Većina ljudi mislila je da se radi o godini", rekao je Adams. Osim toga, Adams je rođen 1959. pa valjda ne bi pisao o otkazima i vjenčanjima svojih prijatelja koji su, kao i on, 1969. imali samo 10 godina. 

Goo Goo Dolls - Slide

Neke pjesme govore o abortusu i svjesni ste da je to tema pjesme. Primjerice, pjesma Bodies Sex Pistolsa. Neke, pak, to bolje skrivaju od drugih, a jedna od takvih je Slide. 

Prije nego što su pjesmu izveli na VH1 Storytellers, John Rzeznik objasnio je: "Pjesma govori o dvoje tinejdžera koji su u vezi, a ona u jednom trenutku ostaje trudna i odlučuju hoće li abortirati ili će se vjenčati i zadržati dijete." 

Bon Iver - Perth

Ono što ste vjerojatno znali jest da pjesma govori o australskom gradu Perthu, a ono što možda niste jest da je pjesma posvećena prerano preminulom glumcu Heathu Ledgeru, koji je u tom gradu rođen. Inače, Ledger i frontmen grupe Justin Vernon bili su najbolji prijatelji. 

Bonnie Tyler - Total Eclipse of the Heart

Jim Steinman, koji je napisao ovaj hit za Bonnie Tyler, jednom je otkrio da je prvi naslov pjesme bio Vampires in Love. 

"Ako itko sluša tekst pjesme, vjerojatno će zaključiti da postoji jako puno vampirskih stihova. Sve je o tami, moći tame i položaju ljubavi u mraku", objasnio je Steinman tekst ovog hita iz devedesetih. 

Portugal. The Man - I Feel It Still

Vjerojatno ne znate ni ime ovog jednohitaškog benda, ali svakako znate hit koji ih je proslavio iako će neke iznenaditi što pjesmu pjeva muškarac. Uglavnom, osvojili su Grammy, ali možda ne znate o čemu pjesma govori. 

Pjevač i gitarist John Gourley objasnio je: "Pjesma govori o granici između Amerike i Meksika. To su stihovi koji se provuku ispod radara. Svi pričaju o gradnji zidova na granici i to me podsjetilo na Berlinski zid jer smo odrasli sa slikom zida koji dijeli te ljude. Treba li nam to?" 

Kingsmen - Louie Louie

Kad pričamo o opasnim pjesmama, vjerojatno će vam prvo na pamet pasti neki reper iz devedesetih koji repa o tome kako želi ubiti policajce, ali ni za sto godina vam na pamet ne bi pala ova rock pjesma nastala kasnih pedesetih. 

Pjesmu je prvo napisao i objavio Richard Berry 1957. i svima je bila u redu. Nije bilo nikakvih problema sve dok je šest godina kasnije nije obradila grupa Kingsmen. Problem je nastao jer je pjevač Jack Ely nejasno izgovarao riječi pa se svima učinilo da je u jednom trenutku opsovao. 

Naime, u vrijeme snimanja imali su hrpu gaža i to je naštetilo njegovom glasu, a neobično snimljeni vokali na kraju su i završili u pjesmi. U priču se uključio i FBI jer ako je Ely stvarno opsovao, to bi značilo da su prekršili zakon o "međudržavnom transportu opscenog sadržaja". I FBI je stvarno pokrenuo istragu koja je trajala od veljače do svibnja 1964. i na kraju zaključio da nema dokaza o opscenosti. 

Heart - Barracuda

Ovo je vjerojatno najpoznatija pjesma grupe Heart, ali nastala je u vrlo ljutitom razdoblju kada su članovi grupe sve nove glazbenike željeli upozoriti na sve morske pse, pijavice i barakude koje vrebaju u glazbenoj industriji. 

Za sve je povod bio raskid s izdavačem Mushroom Records, s kojom su se razišli nakon što je PR tim zaključio da bi bilo odlično za promidžbu da suptilno sugeriraju da sestre Ann i Nancy Wilson imaju incestuozni odnos. 

Iako su iste godine prekinuli poslovni odnos, ta glasina dugo ih je pratila. Nakon što ih je jedan novinar pitao jesu li stvarno ljubavnice, Ann se povukla u hotelsku sobu i napisala pjesmu koja je postala veliki hit. 

Beastie Boys - Sabotage

Dugi niz godina nagađalo se s kim se Beastie Boysi obračunavaju i tko ih želi sabotirati. Neki su tvrdili da je to pjesma o glazbenoj industriji, drugi da se radi o pjesmi protiv religije, policije ili paparazza, a bilo je još bezbroj drugih teorija. 

Dvadeset i četiri godine nakon što je pjesma izdana, članovi benda u svojim su memoarima objasnili o čemu je zapravo riječ, a radi se o - iritantnom producentu. 

I to o njihovom prijatelju i producentu Mariju Caldatu Jr.-u, koji ih je tjerao da napokon završe pjesmu za četvrti album. Riff koji koriste u pjesmi neprestano su svirali, ali nisu imali tekst. Bili su neodlučni što bi s pjesmom, a Mario je postajao sve ljući i nudio im čak i grozne instrumentale samo da napokon završe album. 

"Odlučio sam da bi bilo smiješno napraviti pjesmu o tome kako nas Mario sputava i sve pokušava uništiti svojim sabotažama naše umjetnosti", rekao je Adam Horovitz.  

The Verve - Bittersweet Symphony

Jedna od najvećih nepravdi devedesetih svakako je priča o tome kako su članovi grupe The Verve ostali bez tantijema svog uvjerljivo najvećeg hita. 

Naime, orkestralni dio pjesme je sample pjesme Last Time grupe Rolling Stones, a grupa je dobila dozvolu vlasnika snimke Decca Records. Ono što nisu dobili je dozvola bivšeg menadžera grupe Allena Kleina, koji je držao prava na sve pjesme koje su snimili prije sedamdesetih, a to je uključivalo i ovu. 

Klein je, naravno, odbio dati prava tvrdeći da su uzeli veći dio nego što je dogovoreno. Točnije, Klein je tvrdio da je pjevač sporije otpjevao frazu iz spomenute pjesme Rolling Stonesa, što je nadilazilo dogovor o korištenju samplea. Vrijedi spomenuti i da Klein nije autor, već samo jedna od pijavica koje su se okoristile radom Stonesa. Štoviše, Stonesima se pjesma svidjela i nisu se željeli uključivati u raspravu. 

Nakon što je suđenje završilo, Verve se morao odreći svih tantijema u korist Kleina, Jagger i Richards potpisani su kao autori pjesme, a Ashcroft je od svog velikog hita dobio samo 1000 dolara. Usporedbe radi, Ashcroft je jednom prilikom rekao koliko je novca izgubio zbog pjesme koja se aktivno pušta i dan danas: "Svatko bi, osim ako nije lud, zapamtio dan kada mu je netko ukrao 50 milijuna dolara." 

Tek je Kleinov sin 2019. nakon smrti oca i u dogovoru s članovima Stonesa uspio dogovoriti da se prava i autorski potpis vrate Richardu Ashcroftu, čime je okončana jedna od najvećih krađa u povijesti glazbene industrije. 

Pročitajte više