Hopkins je najstariji glumac koji je ikad dobio Oscara, no pobjeda je ostala u sjeni

Foto: Press

OSCARA za najbolju mušku ulogu ove je godine osvojio Anthony Hopkins za ulogu u filmu Otac. Hopkins u filmu glumi Anthonyja, čovjeka koji se bori s demencijom i kojemu u posjet dolazi kći Anne.

Ovim je Oscarom Hopkins, koji nije nazočio nedjeljnoj dodjeli, postao najstariji glumac koji je osvojio ovu nagradu. Prije njega tu je titulu držao Christopher Plummer koji je 2011. imao 82 godine kad je osvojio Oscara za film Beginners.

Hopkins nagradu nije preuzeo osobno, a u njegovo ime govor je trebala održati Olivia Colman koja u filmu Otac glumi njegovu kćer. Međutim, govor nije održala ni ona, a oskarovska ceremonija je završila ubrzo nakon što je Hopkins proglašen pobjednikom.

83-godišnjem glumcu to je drugi Oscar, nakon onoga koji je osvojio 1992. za ulogu Hannibala Lectera u filmu Kad jaganjci utihnu. Nominiran je bio ukupno šest puta - četiri puta za glavnu i dva puta za sporednu ulogu.

U kategoriji najboljega glavnog glumca nominirani su bili i Riz Ahmed za ulogu bubnjara koji izgubi sluh u filmu Zvuk metala, Chadwick Boseman za ulogu trubača Leveeja Greena u filmu Ma Rainey: Majka bluesa, Gary Oldman za ulogu scenarista Hermana Mankiewicza u biografskom filmu Mank i Steven Yeun za ulogu u filmu Minari.

Hopkinsova pobjeda ostala je u sjeni upravo zbog nominiranog Bosemana za kojeg su se mnogi nadali da će nagradu dobiti posthumno. Boseman je preminuo u kolovozu 2020. godine, u dobi od 43 godine, nakon što se dugo borio s rakom debelog crijeva.

Pročitajte više