HRT je o Francuzu iz Vukovara snimio film, u njemu se pojavila njegova mama

Screenshot: HRT

HRVATSKA se danas prisjeća najgoreg dana u povijesti, a među onima koji su svoje živote dali za Hrvatsku bio je i Francuz Jean-Michel Nicolier. On je u Hrvatsku došao kao dragovoljac, a zašto je odlučio braniti Hrvatsku, s kojom nije imao veze, ispričala je njegova majka Lyliane Forunier prije nekoliko godina u filmu Sve je bio dobar san.

Film je 2017. godine snimljen i prikazan na HRT-u.

Lyliane Forunier rekla je da je Jean-Michel odmalena bio borben, ali nikada nije mogla naslutiti da će završiti u ratu.

"Donio je vijesti o događanjima u Hrvatskoj u ožujku i travnju te godine. Bio je potpuno shrvan. Rekao mi je: 'Mama, oni žele napustiti federalnu državu i žele neovisnost. Treba im pomoći'", ispričala je Lyliane Forunier.

Dodala je da je Jean-Michel potom ubrzo otišao u Hrvatsku te da su se čuli povremeno. Ona ga je preklinjala da se vrati kući riječima: "To nije tvoj rat."

"Ponekad sanjam Jeana, kao dječaka ili mladića. Ili muškarca. Radimo sve što rade majke i sinovi. Onda se probudim sljedeće jutro i pomislim da je sve to bio samo san i da je on zapravo tu. I onda nakon nekoliko trenutaka shvatim da nije. Da ga nema. Da je otišao zauvijek", ispričala je.

Pročitajte više