Hrvati su poludjeli za ovom serijom. Izašla prije dva dana, a već je prva u trendingu

Foto: Press

BIOGRAFSKA kriminalistička drama Griselda o kokainskoj kumi, ozloglašenoj narko šefici Griseldi Blanco, prikovala je gledatelje diljem svijeta za ekrane. Serija je izašla u četvrtak 25. siječnja na streaming platformi Netflix, a već danas je zasjela na prvo mjesto trendinga u svijetu. 

To je trenutno najgledanija serija i u Hrvatskoj. Prestigla je donedavno najgledanije serije American Nightmare, Fool Me Once i Berlin. Serija je na prvom mjestu trendinga i u Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Danskoj, Malti, Meksiku, Panami, Portugalu, Srbiji, Sloveniji, Americi... 

Recenzije gledatelja zasad su odlične. Na temelju više od 2500 glasova na IMDb-ju serija ima ocjenu 7.8/10. Na Rotten Tomatoes ima 88%. 

 

Serija je inspirirana životom narko šefice Griselde Blanco. Sastoji se od šest epizoda kroz koje se saznaje tko je Kolumbijka koja je stvorila narko kartel i proslavila se tijekom 70-ih i 80-ih godina. Griseldu je utjelovila Sofia Vergara. U seriji još glume Alberto Guerra, Christian Tappan, Martín Rodríguez i Juliana Aidén Martinez. Griseldu je režirao Andrés Baiz, a producirao Eric Newman.

Tko je bila Griselda Blanco?

Svi svjetski mediji zbog serije ponovno su pokrenuli temu - tko je zapravo bila Griselda Blanco?

Griselda Blanco rođena je u Kolumbiji. Odrasla je u siromaštvu i okružena nasiljem. Kada je imala tri godine, s majkom se preselila u Medellín, zloglasni dio Kolumbije poznat po kriminalu, što ju je i uvuklo u taj svijet. Osim prodajom droge, nagađa se da se bavila i prostitucijom, iako je Bianco to za života negirala.

Zbog svoje snažne osobnosti i autoriteta jedna je od rijetkih žena koja je opstala u narko svijetu kojim vladaju muškarci. Zaradila je nadimke "crna udovica" i "kokainska kuma". Surađivala je s brojnim poznatim kriminalcima i dilerima droge poput Pabla Escobara, Jona Robertsa i Mickeyja Mundaya.

Godine 1964. ilegalno je emigrirala u Sjedinjene Države pod lažnim imenom i s lažnim papirima, sa svojom djecom i mužem. Godine 1975. optužena je za urotu s drogom, nakon čega je pobjegla u Kolumbiju kako bi izbjegla osudu. Miamijem je počela harati krajem 1970-ih.

Ubijena je 2012. godine

Godine 1985. Uprava za suzbijanje droga uhitila ju je u njenom domu i optužila za proizvodnju, uvoz i distribuciju kokaina. Na Saveznom sudu u New Yorku proglašena je krivom i osuđena je na 15 godina zatvora. Dok je služila kaznu, država Florida dodatno ju je optužila po tri točke optužnice za ubojstvo prvog stupnja.

Godine 1998. Blanco je priznala krivnju za tri točke optužnice za ubojstvo drugog stupnja i osuđena je na 20 godina zatvora, koje je trebala služiti istovremeno s prvom kaznom. Četiri godine nakon doživjela je srčani udar u zatvoru. 

Godine 2004. zbog zdravstvenih problema odobreno joj je ranije puštanje iz zatvora te je deportirana u Medellín. Cijelo vrijeme živjela je u strahu da će biti žrtva atentata, što se na kraju i dogodilo. Ubijena je 2012. dok je izlazila iz mesnice sa svojom trudnom snahom. Ubojica je bio na motociklu, a upravo je Griselda bila ta koja je ranije izvodila ubojstva s motocikla. 

Pročitajte više