Hrvatska bodibilderica (22): Čude me izjave da ću postati muško, volim svoje tijelo

Foto: Instagram

ANAMARIA MEDAK hrvatska je bodibilderica koja je nedavno osvojila titulu na međunarodnom natjecanju Arnold Classic Europe, koje se u organizaciji jednog od najpoznatijih svjetskih bodybuildera i glumaca Arnolda Schwarzeneggera održalo u španjolskoj Sevilli.

22-godišnja Splićanka koja u Zagrebu studira farmaciju često se susreće s raznim komentarima na račun svog izgleda. No, opaske i kritike je ne diraju. Za hejtere ima jasnu poruku.

"Komentara ima uvijek, kako pozitivnih, tako i negativnih. Oni koji nisu u sportu i ne shvaćaju ga, prema mom ekstremnom natjecateljskom izgledu imat će negativan stav. Ne obazirem se na njih jer iza mene stoji ogromna podrška obitelji i pozitiva meni dragih osoba", rekla je za Slobodnu Dalmaciju.

"Ovako ekstra mišićavo izgledam samo na natjecanjima, to je trenutno stanje. Nakon toga vraćam se u manje mišićavo, ne ovako izraženih separacija. Izgled na pozornici je postignut kombinacijom težinskog treninga i dijete. To je izgled s jako niskim postotkom potkožne masti, gdje je svaka linija na tijelu istaknuta. Tu nije u pitanju velika mišićna masa, već definicija koja daje efekt veličine", dodala je.

"Ovo nije ni blizu onoga što bih htjela"

Svojim je tijelom, kaže, prezadovoljna i namjerava samo još više raditi na sebi.

"Prezadovoljna sam svojim tijelom. Čeka me još puno rada na sebi. Sve ovo kako izgledam i što sam postigla, nije ni blizu onoga što bih htjela. Svake godine ću ga samo unaprjeđivati kako bih bila još bolja u svom tom savršenstvu. Ovaj me sport oduvijek privlačio, ne samo zbog specifičnog izgleda, nego i činjenice da je jako težak, zahtjevan. To su ogromna odricanja i veliki trud. Sve to gledam kao na statusni simbol iz razloga što na putu do ovakvog izgleda nema prečica. Samo puno rada i discipline, što me još više privlači. I postavlja još više ljestvice", poručuje Dalmatinka.

"Priznajem, na natjecanjima mi je izgled ekstreman. Mada je i to meni lijepo izdanje. Ono je pokazalo ustrajan put do viših ciljeva. Ja zapravo sebe volim u svim izdanjima. Čudim se izjavama da ću s ovakvim sportom postati muškarac. Žena je žena, to što imam manji postotak masti i oblikovano tijelo, to ne znači da sam postala muško", objašnjava te dodaje da je zlobni komentari uopće ne diraju.

"Ovaj sport me izgradio i fizički i psihički"

Najviše pažnje posvećuje vježbama poput čučnja, mrtvog dizanja, potiska iznad glave ili zgibova. Nakon toga kreće na izolacijske vježbe i sprave, kako bi stimulirala mišić koji dodatno želi naglasiti. Smatra da je i genetika važan faktor u bodybuildingu.

"Natjecanje je vrh duge pripreme. Tu se vidi tijelo u pozi, u kojoj se stišće svaki mišić kako bi došao do izražaja. Dojam diže i posebno svjetlo, potamnjeno, te nauljeno tijelo. U natjecanju smo u jako niskom body fat stanju koje dugoročno nije održivo ni zdravo. To je samo privremeni izgled koji traje mjesec do dva, nakon čega opet dobijemo malo masti. I tijelo više ne izgleda kao na natjecanju", jasna je Anamaria.

"Ovaj sport me izgradio i fizički i psihički. To je jačanje karaktera, strpljenje, ulaganje u nešto čije rezultate tek kasnije vidiš. To je i oslanjanje na samog sebe. Jer ako vi nećete sami, a tko će umjesto vas", zaključuje.

Pročitajte više