Hrvatska srednja škola osigurala besplatne uloške i tampone svojim učenicama

Foto: Google Maps

PO UZORU na slične inicijative u svijetu, varaždinska Strojarska i prometna škola osigurat će besplatne higijenske uloške i tampone svojim učenicama.

"Nitko ne bi trebao brinuti oko pitanja kako nabaviti tampone za sljedeću menstruaciju", vodili su se u školi citatom škotske zastupnice Monice Lennon te odlučili olakšati nabavu higijenskih potrepština svojim učenicama.

"Svi detalji oko preuzimanja bit će objavljeni na školskim oglasnim pločama kao i u virtualnim učionicama", poručili su iz škole.

Inicijativu je pokrenula ravnateljica Snježana Klarić. 

"Nedavno objavljeni rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj su pokazali da si gotovo svaka deseta žena ne može priuštiti higijenske potrepštine, dok ih trećina žena zbog financija nema dovoljno ili ih ne može kupiti. Ti rezultati su me neugodno iznenadili pa sam odlučila nešto poduzeti", rekla je ravnateljica za srednju.hr.

Škola ukupno ima 637 učenika od kojih su 102 učenice. Djevojke će po potrebi pakete uložaka i tampona moći preuzeti kod školskog psihologa, nastavnika tjelesnog odgoja ili u zbornici.

"O tome smo ih obavijestili putem razrednika i na oglasnoj ploči. Učenice mogu uzeti dva, tri uloška ako ih za taj dan nisu ponijele u školu ili više njih ako im je potrebno za doma, ograničenja oko toga nema", istaknula je ravnateljica.

Novčana sredstva za nabavku higijenskih potrepština škola je osigurala preraspodjelom troškova, zatim iz vlastitih sredstva škole te donacijama samih nastavnika.

Inače, rezultati istraživanja koje je nedavno provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter pokazali su kako je čak trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima.

Pročitajte više