Hrvatski antropološki časopis ostvario najveći napredak na svijetu

ZAGREBAČKI Collegium Antropologicum službeno je proglašen znanstvenim časopisom koji je ostvario najveći napredak na svijetu u kategoriji društvenih znanosti za razdoblje od lipnja do rujna prošle godine.

To je objavio posljednji, 27. broj toga časopisa pozivajući se na siječanjsko izdanje internet dvomjesečnika Essential Science Indicators (ESI).

ESI je analitičko izdanje Instituta za znanstvene informacije (Institute of Scientific Information - ISI) iz Filadelfije koji redovito provodi kvantitativne analize uspješnosti znanstvenog rada i njegove odjeke te analize znanstvenih trendova na temelju uvida u 8,5 tisuća znanstvenih časopisa iz cijelog svijeta.

Collegium Antropologicum je po podacima o citiranosti bio na prvom mjestu u bazi podataka Social Science Citation Index (SSCI) i to za spomenuto razdoblje za područje društvenih znanosti.

U zadnjem broju časopisa ocjenjuje se da je svjetski uspjeh postignut temeljem objavljenih radova pretežito hrvatskih znanstvenika tijekom proteklih sedam poslijeratnih godina.

"Pojedinosti ćemo moći precizirati tek kad u Hrvatsku pristigne cjelovita godišnja analiza istraživanja", rekla je za Hinu tajnica uredništva Tatjana Škarić-Jurić.

Maja Jokić iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, koja se bavi znanstvenim izvorima, ističe da se porast citiranosti Collegium Antropologicuma odrazio na porast statusa, "istina trenutačnog", zagrebačkog Sveučilište i Hrvatske kao zemlje.

"To je velika stvar za malu zemlju, malu prvenstveno kao znanstvenu sredinu", ocijenila je za Hinu Maja Jokić.

Zahvaljujući uspjehu časopisa i Hrvatska je proglašena najuznapredovalijom među više od 200 zemalja, a Sveučilište u Zagrebu ono koje je ostvarilo najveći napredak među više tisuća institucija s područja socijalnih znanosti.

"Nadamo se da je ovo jedan od ranih znakova oživljavanja znanstvene aktivnosti u Republici Hrvatskoj, nakon stagnacije tijekom nametnutog rata (1991-1995)", kaže se u tekstu časopisa kojeg su potpisali Pavao Rudan, Tatjana Škarić-Jurić i Igor Rudan.

U prilog tome navode da je Hrvatska proglašena za najuznapredovaliju zemlju u računalnim znanostima (travanj-lipanj 2001), neuroznanostima (listopad-prosinac 2001), znanostima o materijalima (veljača-travanj 2002) i najnovije, u psihijatriji i psihologiji (listopad-prosinac 2002).

Časopis, koji je utemeljilo Hrvatsko antropološko društvo 1977, nije mijenjao kvalitetu ni u najtežim godinama rata, napominje se. Tijekom njegove povijesti utemeljitelji i suurednici Pavao Rudan i Hubert Maver borili su se za očuvanje visoke razine multidiciplinarnosti i za holistički pristup u analizama novih problema i izazova tijekom neviđenog napretka svijeta znanosti i tih znanstvenih disciplina, kaže se u tekstu.

Društvene znanosti, unutar kojih je časopis Collegium Antropologicum proglašen najuznapredovalijim, jedno je od 22 područja koje redovito analizira ESI. One obuhvaćaju antropologiju, javno zdravstvo, sociologiju, socijalni rad i politiku, političke znanosti, pravo, izobrazbu, komunikologiju, knjižničke i informacijske znanosti, istraživanja okoliša i rehabilitaciju.

Pročitajte više