Mladi Hrvat s Forbesove liste nakon sezone na Hvaru ide u Afriku kopati bunare

Foto: Instagram/Privatni album

NAKON uspješne sezone u hvarskoj Passaroli, mladi hrvatski chef Mario Mandarić, kojeg je Forbes nedavno uvrstio na listu 30 under 30, sljedećih nekoliko mjeseci planira provesti u Ugandi kopajući bunare.

"Jedno jutro sam skrolao po Facebooku i naišao na podatak da u Ugandi djeca umiru od zaraznih bolesti zbog nedostatka pitke vode. Zatim sam se dao u istraživanje i shvatio da Uganda 'leži na vodi' jer je u Ugandi izvor Nila. Postoje neke firme koje kopaju te bunare, ali da je bušenje skupo. Počeo sam se raspitivati, saznao sam malo više o tome, vidio sam da je Uganda prelijepa i poslao sam par mailova nekim udrugama i Caritasu te mi se javio Amar Gader koji je do sada iskopao više od 200 bunara. Kopanje jednog bunara košta od osam do 12 tisuća dolara", kaže Mandarić za Index.

Chef planira ići u Ugandu s ekipom iz restorana i financirati kopanje jednog bunara, a pokrenuo je i kampanju da se skupi novac za kopanje još nekoliko bunara. Kaže da želi napraviti nešto veliko pred svoj trideseti rođendan i da će sam financirati kopanje jednog bunara, ali da u cilju ima iskopati barem njih pet.

"Pošto nemam što raditi do iduće sezone, palo mi je na pamet da napravim crowfunding kampanju, skupim lovu i napravim što više bunara kad sam već tamo. Ukoliko ostane još love, planiram ostaviti Amaru da nastavi kopati te bunare i nakon što mi odemo", dodaje chef koji planira organizirati i humanitarnu večeru u Splitu.

"Ne volim upasti u monotoniju nakon sezone, ne volim rutine. Želim nešto uzbudljivo. Mislim da mogu utjecati da se nekome pomogne. Ljepše je putovati i pomagati nekome, nego samo putovati i trošiti pare", zaključio je Mandarić. 

Pročitajte više