"Hrvatski velikani": Zašto morate pogledati novu emisiju Roberta Knjaza

Foto: Press/HRT

ČAK I ako pokušate, teško se sjetiti jednog jedinog projekta Roberta Knjaza koji bi u bilo kojem segmentu bio ispodprosječan ili neprihvaćen od strane domaće publike.

Od "Zaleđa" i "Svlačionice" pa sve do "Koledžicom po svijetu" i "Mjenjačnice", Knjaz se redovito pokazivao kao zicer i neka konstanta kvalitete. Bez obzira radilo se o OTV-u, RTL-u i HRT-u, njegove su emisije redovito budile interes. Čak i u reprizama

Knjaz uspio tamo gdje su mnogi podbacili

Njegov najnoviji projekt je zabavno-dokumentarna serija "Hrvatski velikani" u kojoj kroz osam epizoda gledatelje upoznaje s onim manje poznatim detaljima o hrvatskim velikanima pa ako vas je oduvijek zanimalo kakav je Josip Jelačić bio prema ženama i kakve je probleme imao s ćelavošću, ovo je upravo ono što ste čekali.

Klasični zajebantski pristup i ovdje je prisutan pa unatoč odlično istraženoj povijesnoj građi koju su Knjaz i ekipa prikupljali godinu dana, ni u jednom trenutku nemate osjećaj da gledate klasične suhoparne dokumentarne serije u kojima vas netko bez duha i želje da vas zabavi, sat vremena fila dosadnim činjenicama.

Naravno, povjesničari sami po sebi i nisu zahvalni sugovornici jer njihova svrha i nije da vas zabave nego prenesu povijesne činjenice, ali zahvaljujući odličnoj montaži i Knjazovom stilu komunikacije, čak i dijelovi u kojima, primjerice, dobivamo ne posebno uzbudljive informacije o Jelačićevom djetinjstvu, prošarani su Knjazovim upadicama ili zabavnim lekcijama koje voditelj daje strancima koji ne razumiju jednu jedinu riječ.

Ovo nije bio jednostavan zadatak

Da ne bude zabune, "Hrvatski velikani" unatoč zabavnom pristupu i dalje uspijevaju biti informativni pa nije teško pretpostaviti da će u ovom kontekstu biti i od neprocjenjive koristi za sve one koji žele naučiti ponešto o hrvatskoj povijesti i pritom ne umrijeti od dosade.

Ipak, neki će primijetiti da najave emisije i nisu najtočnije.

Naime, iako je predstavljena kao emisija u kojoj ćemo doznati one manje poznate detalje o slavnim Hrvatima, već u prvoj epizodi postalo je jasno da su ti manje poznati detalji ipak u drugom planu, a ono što dobivamo jest 55-minutni dokumentarac o životnom i političkom putu bana Josipa Jelačića. Izuzev nekoliko sitnica i dalje smo imali prilike čuti ono najosnovnije, ali na malo drukčiji način, a ovi osobni momenti u većoj se mjeri pojavljuju tek u posljednjih 15 minuta epizode.

Ostaje nam vidjeti hoće li se to mijenjati u narednim epizodama, ali čak i ako se to ne dogodi i gledatelji bi trebali biti i više nego zadovoljni viđenim jer ovo je uistinu težak zadatak jer kao što je i sam Knjaz na kraju emisija zaključio, smjestiti nečiji život u pedesetak minuta sve je samo ne jednostavno. Još teže, natjerati prosječnog gledatelja da 55 minuta sjedi i sluša priče o Jelačiću.

Bilo kako bilo, Robert Knjaz ponovno je pokazao da je jedinstvena pojava na domaćoj sceni jer klasični format uspio je osvježiti, preokrenuti naglavačke i učiniti zabavnim svim uzrastima i tako bez ikakve sumnje obogatiti HRT-ovu ponudu kojoj je ovakav sadržaj itekako potreban.

Pročitajte više