I Tonči Huljić odlazi iz Hrvatske: "Bojim se da će za ovu zemlju biti prekasno"

Screenshot: YouTube/Foto: Igor Soban/PIXSELL

OTKAD se pročulo da ove godine on ni njegovi izvođači neće nastupiti na ovogodišnjem Porinu Tončiju Huljiću ne prestaje zvoniti mobitel. Čini se da sve žive zanima koji su razlozi naveli najizvođenijeg domaćeg skladatelja da bojkotira najpoznatiju glazbenu nagradu u državi.

"Posljednjih godina moji su izvođači ovdje korišteni za privlačenje publike, da njihova imena prodaju karte, a njih se onda degradira. Meni je toga dosta. To nije zato što oni nisu vrijedni toga ili dovoljno kvalitetni. Grašo je rasprodao Arenu, a da nije izdao ni jednu pjesmu ove godine. On je među najprodavanijim izvođačima. Ili jedna Doris. Imala je ponudu za sedam koncerata u Lisinskom, ona je sama odlučila da će ih biti tri, a pedeset posto prihoda je podijelila u humanitarne svrhe. To su izvođači koji imaju povijest pjesama. Jednom Graši ne treba nova pjesma da napravi spektakl", kaže Tonči.

U dvadeset pet godina, koliko se nagrada Porin dodjeljuje, Tonči Huljić nije osvojio ni jedan klipić, usprkos što su njegovi izvođači odlično prihvaćeni kod publike. On je, kaže, odlučio da mu je dosta.

"Jedini put kad Oliver nije osvojio Porin bilo je kad je pjevao moju pjesmu. Ja nemam potrebe i dalje dolaziti na Porin. Imam ime i prezime, imam karijeru i neki svoj svijet čiji Porin više nije dio. Moji izvođači imaju legitimitet, nema potrebe da ih procjenjuje neka kritična masa koja je već godinama u tom poslu. Tu su potrebne mlade generacije koje nisu opterećene. Meni mladi izvođači dolaze jer žele kvalitetno raditi, ali ne želim da u startu svi znaju da oni ne mogu proći jer su Huljićevi", ispričao je on.

>>>Tonči Huljić odlazi iz Hrvatske: Kod nas vlada zatucanost i ništa se ne razlikuje od 1945.<<<

Iskoristili smo priliku i upitali najavljuje li ovime svoje preseljenje iz Hrvatske koje je spominjao u prijašnjim izjavama.

"Nisam odustao od odlaska iz Hrvatske, ali to neće biti tijekom sljedeće dvije godine. I dalje ću djelovati na hrvatskoj glazbi, samo više neću živjeti ovdje. Teško se riješiti hrvatske glazbe", kaže kroz smijeh.

S druge strane, situacija u Hrvatskoj nije mu ni najmanje smiješna.

"Ja tvrdim da je Hrvatska najbolja i najljepša zemlja. Split je glavni grad svijeta. Nikad neću prestati dolaziti u Split. I dalje tvrdim da je Hrvatska najbolja zemlja za živjeti u njoj, ali ne i raditi", tvrdi Tonči.

>>>Huljić popljuvao domaću estradu: "Ovo je užas, kad pišem te pjesme moram isključiti pola mozga"<<<

Na upit što mu najviše smeta u Hrvatskoj, odgovara:

"A što vama smeta? Kad pogledaš Sabor samo zadnjih pet dana pitaš se gdje to živiš. Porezi su veliki, a nema nikakve vizije. Svi obećavaju prosperitet, a ničeg nema osim jeftinog politikantstva i vlade i oporbe. Nigdje u svijetu ne cvjeta cvijeće, ali ovdje ništa neće biti dok se ne promijeni društvo. Kad nema baze, nema ni nadogradnje, sve se to preslikava jedno na drugo. Kako bi kultura prosperirala, kako išta prosperira u takvim uvjetima? Porin je direktna preslika bespotrebne birokracije u Hrvatskoj", zapitao se on.

Što podrazumijeva pod bazom?

"Mislim na materijalnu bazu. Industriju koja će donositi nekakav dohodak da se može ulagati u razvoj. Ova zemlja nema nikakvu viziju. Dok ne dođu mlade generacije, neće se puno promijeniti, a mladi odlaze jer nemaju budućnost. U Hrvatskoj imamo dvije krajnosti. Imamo bogate, siromašne i srednji sloj koji nestaje. Tako je i u glazbi. Imamo turbofolk s jedne strane i nekakav underground s druge strane, oba teže postati mainstream, a mainstream ne postoji. Mislim da se to može promijeniti kroz nekoliko generacija, ali bojim se da će tad za Hrvatsku biti kasno", zaključio je on.  

Pročitajte više