Hvala Bogu... I sponzorima

"TOG ima samo kod nas", izjavili su Tram 11 prije nekih desetak godina i bili su u pravu jer niz bizarnosti kojima smo svakodnevno zasipani jednostavno ne prestaje oduševljavati sve one koji taj teatar apsurda iz dana u dan redovito prate.

Kada u ovim krajevima razgovaramo o "pravim zvijezdama", vrlo često griješimo i ograničavamo se na raznorazne celebove, glumce, sportaše, pjevače i ine goste tabloida čije nas dogodovštine zabavljaju, rastužuju ili zabrinjavaju. No, svima je već kristalno jasno da su u ovoj zemlji političari prave zvijezde, a kako vrijeme odmiče sve ih češće susrećete u XMagu i sličnim rubrikama jer uspješno su se infiltrirali i u taj dio medija. Premijerka se navlači sa Severinom, priča o guzicama, pjevači su nacionalni problem i jedan od razloga zbog kojih se sramotimo u inozemstvu, Nadan Vidošević je postao poželjni neženja, a i predsjednik pomalo svirka pa će se savršeno uklopiti u ovaj šareni svijet političara zabavljača. Nažalost, svima je jasno da država u kojoj ni o šoubiznisu ne možete pričati bez uplitanja politike, nije država sa sjajnom budućnošću.

E sad, u ovaj sjebani čabar koji nazivamo "scena", tu i tamo ubaci se i neki crkveni dužnosnik jer recept za potpuni čobanski kaos nije potpun ako u cijelu priču nije uključena i Crkva.

Naši se svećenici češće bave domaćim filmom nego domaći film našim svećenicima koji su kao stvoreni za komediju epskih razmjera

U ovoj zemlji don Kaćunko i Zlatko Sudac kaptolska su verzija Gotovčevih, šašavi par estradnjaka koji prodaju novine jer svi nestrpljivo iščekuju njihov sljedeći potez. S kim surađuju, snimaju li album, što rade na dnu mora, čiju će knjigu promovirati i kada ćemo napokon pogledati neki film s ovim ludim parom u glavnim ulogama? I zaista ne pretjerujemo ako zaključimo da je riječ o punokrvnim zvijezdama jer pola estrade ne može se mjeriti s njihovim "star powerom". Jedan od njih za svoju svetu misiju izabrao je posao i glazbu, a onaj drugi pokriva apsolutno sva područja popularne kulture. Bavi se tabloidima, knjigama, albumima, modom, a omiljeni mu je hobi filmska kritika koju je vremenom savršeno savladao i postao jedan od najvećih eksperata za dječji filmski serijal baziran na djelima J. K. Rowling i filmove Dalibora Matanića koje ne gleda, ali prezire.

A i taj sukob je prilično znakovit jer cijela je situacija kuriozitet filmskog svijeta. Naime, naši se svećenici češće bave domaćim filmom nego domaći film našim svećenicima koji su kao stvoreni za komediju epskih razmjera.

Missice, pjevači i don Kaćunko posjeduju "ono nešto"

U zemlji u kojoj su svećenici veće zvijezde od glumaca, zvjezdani status otkvačenih popova zasigurno neće proći nezamijećeno. Don Anđelko Kaćunko postao je ponosni vlasnik nove sponzorske Astre pod pokroviteljstvom auto kuće Will koja je prepoznala da ovaj borac protiv modnih ludosti, homoseksualaca i polaznika Hogwartsa, ima taj "x-faktor" potreban za besplatnu šestomjesečnu vožnju. Drugim riječima, missice, pjevači i don Kaćunko posjeduju "ono nešto" pa zašto ne iskoristiti ovaj rijetki "pop gear" moment da nam naša "sponzoruša" Anđelko ispriča zašto je dizelaš bolji i kol'ko posrče benzinac ako ga nagariš od ibera. Isto tako, Kaćunko nakon svake svoje izjave prolazi kroz medijsko trnje pa je lijepo vidjeti da ga netko i cijeni jer ne kaže se bez razloga "per aspera ad Astra".

I to nova Astra. Dizelaš.

Još da se samo može izvući iz dosadnog svećeničkog habita ili ga barem obogatiti s nekoliko logotipa poznatih firmi...

Dok u ostatku svijeta svi pomalo zaziru od javnog povezivanja sa svećenicima, u Hrvatskoj taj problem očito ne postoji jer na ovim prostorima vjeru u nepogrešivost bezgrješnih ne mogu poljuljati kojekakvi beznačajni skandali. Nema straha kad je zvjezdanog praha.

Još da se samo može izvući iz dosadnog svećeničkog habita ili ga barem obogatiti s nekoliko logotipa poznatih firmi, Kaćunko bi uokolo hodao načičkan kao Janica Kostelić promovirajući svoju novu kovanicu "industrija pedokausta" pod pokroviteljstvom velikih sponzora. Na kraju krajeva, kako imenom i ugledom ne stati iza čovjeka koji, baš poput svojih kolega, odbija osuditi pasivno ponašanje organizacije kojoj pripada iz straha da se na taj način ne bi priključio svim onim umobolnicima koji osjećaju taj perverzni poriv da se zgroze nad neoprostivim ponašanjem?

Naivci među nama, vođeni raznoraznim zabludama, zaboravljaju da je ovo jedna velika predstava i da su karizmatični likovi, bili oni tragikomični zabavljači ili smrtno ozbiljni isusoliki fenomeni, za održavanje iluzije važni poput filmskih glumaca koji će vas vještinom uvući u radnju i uvjeriti da je ono što gledate stvarno. Stoga, ne treba nas čuditi ako u religijom zadojenom društvu uživaju popularnost i pogodnosti velikih zvijezda.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više