Hvala za djetinjstvo: Tom i Jerry danas slave 76. rođendan, pogledajte njihov prvi susret

Screenshot: YouTube

PRIJE točno 76 godina na današnji dan Tom je prvi put jurnuo za Jerryjem i tako krenuo u lov koji je obilježio djetinjstvo brojnih generacija.

10. veljače davne 1940. godine Tom i Jerry su se naime prvi put sreli u epizodi "Puss gets the boot", a do 1957. William Hanna i Joseph Barbera napravili su ukupno 114 epizoda za studio Metro-Goldwyn-Mayer.

U prvoj epizodi Tom i Jerry zapravo su se zvali Jasper i Jinx, a slavna imena dobili su tek godinu dana kasnije. Početkom šezdesetih nove je epizode producirao Gene Deitch za Rembrandt Films, a 1963. najpoznatiji mačak i miš zahvaljujući Chucku Jonesu vratili su se i u Hollywood.

Mnogi ne znaju da su Tom i Jerry do 1957. dobili čak sedam Oscara za kratki animirani film. Nagrađeni su za epizode The Yankee Doodle Mouse, Mouse trouble, Quiet Please, The cat concerto, The little orphan, The two mouseketeers i Johan Mouse.

Prvi crtani susret Toma i Jerryja pogledajte na sljedećem linku, a evo i nekih od najpopularnijih trenutaka legendarnog crtanog para.

Pročitajte više